După ce aţi lăsat aluatul timp de două ore, spălaţi şi curăţaţi merele pe care le tăiaţi în felii. Tapetaţi cu unt o formă de tarte cu 24 cm diametru, pudraţi cu jumătate din cantitatea de zahăr; dispuneţi merele în cercuri concentrice şi pudraţi cu restul de zahăr; plasaţi aluatul sub amestecul de fructe; introduceţi la cuptor la 230° şi lasaţi o jumătate de oră; scoateţi de la cuptor şi puneţi o farfurie deasupra formei de tartă; răsturnaţi conţinutul, scoateţi forma de tartă, verficaţi dacă merele s-au caramelizat şi serviţi preparatul călduţ. Se serveşte cu frişcă sau cu îngheţată de vanilie.

Istoria tartei Tatin: Surorile Caroline şi Stephanie Tatin deţineau un hotel frecventat de numeroşi vânători. Una dintre surori, uitând într-o zi să prepare desertul, în grabă, a pus într-un vas tapetat cu unt merele şi zahărul, uitând de aluat. Când a scos merele de la cuptor să verifice dacă s-au făcut, şi văzând că acestea nu sunt prezentabile, le-a acoperit cu aluat. După ce le-a scos din cuptor, cu toate că a procedat invers, ea a insistat să le servească tartele clienţilor săi. Aceste tarte savuroase (cu reţetă inversată) au avut un asemenea succes, încât au ajuns să fie servite în cele mai mari restaurante şi în special la Maxim’s.

Reteta pentru 8 persoane :

7 mere
125 gr unt
125 gr zahar
10 gr zhar vanilat
sare

Ingrediente pentru aluat 
250 gr faina
125 gr unt
sare
1 galbenus de ou
apa

Pasul 1
Curatati merele si indepartati cotorul. Taitati merele in 4.

Pasul 2
Adaugati intr-o tava rotunda, de diametru 28 cm, 125 gr unt.
Puneti tava la foc mic si lasati untul sa se topeasca, apoi adaugati zaharul. Lasati pana se caramelizeaza, insa fara sa se arda.

Pasul 3
Asezati merele in forma de raze de soare.

Pasul 4
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Intindeti aluatul si asezati aluatul peste mere si acoperiti bine.
introducecti la cuptor si lasati timp de 40-45 de minute.

Pasul 5
Luati un platou mare si intoarceti preparatul si indepartati tava.

Se pate servi rece sau cald. Se poate servi cu inghetata de vanilie sau frisca, dupa gust.

Pofta Buna !

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil