Pasiunea mea pentru gătit există de când eram foarte mică. Bunica și mama au fost primii mei profesori. Nu o să uit niodată rețetele învățate de la ele, rețete care la rândul lor au fost preluate din familia noastră.

Școala pe care am absolvit-o a fost așadar ca o mănușă în mână. A fost un vis împlinit. Școala de bucătar-cofetar.
Mama mi-a oferit în practică ceea ce am învățat mai târziu la școli – Espresia mamei era: ritualul alimentației.
– Ce înseamnă ritualul alimentatiei, o întreb eu pe mama?
– Ei mamă! Este tot ceea ce poți face tu pentru ca atunci când o persoană mănâncă să se simtă bine, să fie mulțumită.
– Adica?
– Gust, aspect, echilibrul caloric, ritmul și orele alimentării și multe altele.
– Și de unde știu eu ce este bine?
– Păi, o să înveți de-a lungul timpului.
– De-a lungul timpului? Acum nu se poate?
– Acum? Bine, dacă vrei putem începe. Dar să ști că o meserie se dobândește în foarte mult timp.
– Și se simte, mamă!
– Daaa, mamico, se simte! Dacă îți place ce faci se simte foarte bine.
Așadar, am simțit si m-am perfecționat.

Am urmat toate etapele profesionale în meseria de bucătar: bucătar, bucătar specialist, bucătar șef, formator.

După ce am terminat școala de bucătari-cofetari în anul 1986, am fost repartizată la Restaurantul „Turist” din Orașul Măcin Județul Tulcea. Aici am pus în practică experiența acumulată în timpul școlii. Am avut ca îndrumător pe Domnul Iancu Iacomi maestru în arta culinară. Am lucrat 3 ani în acest loc.
Aici, la numai 21 de ani am devenit bucărtar șef. Cel care m-a promovat în această funcție a fost însăși fostul bucătar șef din acest restaurant. El a ieșit la pensie. Cu trei săptămâni înainte de ieșirea sa la pensie, a strâns toată echipa restaurantului și și-a exprimat dorința ca eu, Cecilia, să îi iau locul. El a spus:
– Dragii mei, vă mulțumesc pentru prietenia voastră. Mă bucur ca v-am cunoscut. Acum, la sfârșit de mandat am o pretenție. Pretenție care vă va ajuta și pe voi pe mai departe.
– Ce? Întrebam noi toți?
– Vreau ca în locul meu să vina Cecilia.
A fost una dintre cele mai emoționante zile din viața mea.
– Da, am încredere în ea, continuă maestrul!
Așadar, în continuare, meseria și pasiunea mea va merge mai departe!
Am stat aici la acest restaurant trei ani. Ani în care am învățat multe: rețete, dar și de-ale designului, de-ale managementului, relaționarea cu oamenii.
– Da, mă atrag oamenii. Imi place să fac oamenii fericiți!

Trei ani în care am avut ca primă meserie – gătitul. În cartea de muncă scrie bucătar-șef. Însă experiența este cu mult mai mare. Am descoperit o altfel de iubire pentru oameni. Îmi place să aflu de ce o persoană preferă un anumit aliment sau altul. De ce unii țin mai mult la băutură alții mai puțin. Care e motivul pentru care copiii cer dulciuri, sucuri? Și multe alte întrebări am început să-mi pun. Răspusurile le descopeream pe rând.
Acum îmi dau seama că vreau să aflu mai multe despre fiecare: om, rețetă, grup.
Și … urmez facultatea de stiinte economice
În anul 1990 am plecat în Orașul Brăila. Am fost angajată la Restaurantul „Chirtanos”, bucătar-șef. Aici am stat timp de 5 ani, până cand mi s-au ivit alte oportunități în cunoașterea meseriei de gătit și relaționare cu oamenii.
În această perioada am participat la foarte nulte expoziții de artă culinară, am primit în vizită persoane din conducerea administrativă a țării la vremea respectivă.
Am plecat pe litoral pe litoral. Aici mi-am desfășurat în voie. 9 ani de zile am lucrat ca bucătar-șef la restaurantele „Afrodita” din Venus, „Galion” din Mamaia, „Lido” din Mamaia, „La Fendy” din Mamaia.
Am continuat să particip la diferite concursuri naționale pe plan profesional unde am obtinut diferite premii.
După experieța de pe litoral m-am întors în Brăila, orașul meu de suflet tot ca bucătar-șef. Mai mult am predat mai exact am fost lector/formator la Școala „Bella Italia”, Școala de „Excelență în Induistria Ospitalității”
Am format elevi pentru meseriile: bucătar, cofetar, patiser, mai multe generații.
După atâta experiență în meseriile mele de bază (bucătar, cofetar, patiser, formator, psiholog) și după atâtea concursuri, întâlniri, unde m-am implicat ca și profesionist dar și ca organizator, mi-am dat seama că pot și mai mult.
Așadar, în anul 2013…., am deschis propria afacere ”Restaurantul Taverna Domneasca” din Braila.
Din noiembrie 2016 – am deschis „Restaurantul Valentino” din Braila.

Sunt o persoană creativă, deschisă, iubesc oamenii, iubesc frumosul, petrecerile glumele, muzica, dansul, noutatea, evoluția. Și evident, HRANA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE.

Se spune popular că ești ceea ce mănânci. Sunt conștientă de acest lucru de aceea – PUN IUBIRE ÎN TOT CEEA CE GĂTESC!

Chef la Valentino Restaurant

Vezi pagina Chef-ului pe Facebook

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil