O unică semnătură de la Chef Marc Veyrat pe Boneta de Bucătar a Festivalului Sărbătoarea Gustului, însoțită de un decalog în care atributele bio, natural, local, sezonier și respectul față de produs și natură sunt literă de lege pentru Chef și viziunea sa.

Chef March Veyrat a câștigat recent distincția 5 toque (bonete de bucătar) de la Gault&Millau 2017, după 3 luni de la deschiderea oficială, astfel încât și boneta de bucătar a Festivalului Sărbatoarea Gustului «boneta de colecție» de anul acesta valorează de fapt 5.

Iată-mă în calitate de invitat la una dintre emblemele gastronomiei franceze și de asemenea ale gastronomiei mondiale, la Chef Marc Veyrat, cu ocazia semnării Bonetei de Bucătar a Festivalului Sărbătoarea Gustului.

Așa cum spuneam, Boneta de Bucătar a festivalului va fi cu o unică semnătură față de edițiile trecute: în 2014 cu Chefi ce dețin 3 stele Michelin de pe întreg mapamondul; în 2015 cu Chefi bucătari care reprezintă casele regale și președințiile din lumea întreagă (Franța, Italia, Monaco, USA, Israel, India, Africa de Sud, UK, Germania … ).

 

Sarbatoarea-Gustului-Gusturi-si-Destinatii-Franta-Savoie-Manigou-Marc-Veyrat-01

Chef Marc Veyrat a creat într-un cătun de munte, la o altitudine de 1700 de metri, pe pământul strămoșilor săi, o un restaurant ce atinge cerul înstelat, un hotel cu căbănuțe de excepție, o zonă de relaxare cioplită în stâncă, o fermă ecologică, grădini familiale, stupi, o plimbare botanică …

Arhitectura din Savoy întâlnește epoca modernă pentru a crea ceva cu adevărat unic. Marc Veyrat este din nou la înălțime pentru a ne oferi noile sale preparate din bucătăria pastorală, minerală.

Bucătărie modernă îmbinată excelent cu cea clasică și cu o tușă din bucătăria moleculară rezultată din

ingrediente naturale ce se strecoară subtil în preparatele meniului ca un light-motiv.

La ierburile culese devreme în miresmele dimineții din pădure se adaugă și ingredientele produse în fermă.

Aici se îmbină perfect creativitatea cu rafinamentul, produsele locale și de sezon.

Arta culinară este la ea acasă, deoarece Chef-ul stăpânește cu o precizie milimetrică, de filigram, clasicul bucătăriei franceze, iar echipa de bucătari servește unul dintre Boneta de bucătar a Festivalului Sărbătoarea Gustului poartă o singură semnătură: Chef Marc Veyrat

Cele 3 meniuri ale prânzului, meniu Prestige, format din 12 feluri de preparate, printre care se inserează din când în când un moment inedit, șic, pentru a te servi cu un amuse bouche original, de ai impresia că ai nimerit în mijlocul unei piese de teatru în care ești actorul principal.

Mă simt foarte norocos, deoarece mă regăsesc într-o altă postură față de articolul trecut, în care eram parte din echipa de bucătari, experimentând și învățând.

Iată-mă acum în postura de invitat al Chef-ului cu ocazia deschiderii în avanpremieră a restaurantului La Maison des Bois, care se pregătește de marea lansare și anume deschiderea oficială din 14 iulie.

Meniul de prânz este format din 12 preparate culinare cu porții generoase, pe care îl începi în jurul orei 12.00 și nu ai nicio șansă să te ridici de la masă mai devreme de ora 16.00, ca atare ești spectatorul unei desfășurari de forțe, ca în armată. Meniul are valoarea de 375 Euro.

Unele preparate sunt servite cu clasa de ospătari, altele de către bucătari, pentru că sunt cu un anumit dichis și au o ordine de degustat, altele prezentate de însuși Chef Marc Veyrat, pentru că sunt cu trimitere în trecut, chiar în perioada interbelică, la povești frumoase de familie care parcă sunt desprinse dintr-un basm care te lasă cu gura căscată. Îți vine să nu mai pleci și să spui: aici o să îmi petrec toată viața …

Pe parcursul serviri prânzului, dar mai ales a cinei, cu excepția prezentării unor preparate, își face apariția și Chef-ul pentru a împărtăși momente de convivialitate de neuitat clienților și a povesti din nenumăratele sale experiențe extraordinare, ce dau un șarm desăvârșit acestui Chef avangardist.

Uneori cuvintele sunt de prisos, cel mai bine este să vezi cu ochii …. atât omul, artistul cât și locul și atmosfera.

Dacă v-am făcut curioși, atunci trebuie să mergeți neaparat la restaurantul La Maison des Bois, în Alpi în

Manigod, între Lyon (Franța) și Lausane (Elveția) pentru că uneori cuvintele nu sunt suficiente pentru a cuprinde splendoarea peisajului, arta unui monstru sacru, din fericire încă în viață.

Vă reamintesc că Marc Veyrat este chef-ul bucătar care în decembrie 2015 a dirijat brigadele de bucătari

ce pregăteau meniurile pentru 180 președinți de stat cu ocazia summit-ului COP21 de la Paris, summit ce a avut ca temă climatul și protecția mediului înconjurător.

Pe curând, într-o nouă călătorie în culisele Gastronomiei

Daniel Dobre, Chef și Fondator Festivalul Sărbătoarea Gustului

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil