Comunicat de presa 01/16 – Sărbătoarea Gustului 2016 – 2017

Arash Derambarsh, initiatorul legii anti-risipa din Franta, prezent la Bucuresti pentru a explica toate implicatiile si responsabilitatile unei legi care va fi aplicabila atat in Romania cat si in toata Europa.

Cea de a saptea ediţie a festivalului Sărbătoarea Gustului din România, desfăşurată sub motto-ul „Bun pentru gust, bun pentru sănătate, bun pentru planetă”, debuteaza in forta  pe 17 noiembrie cu evenimentul „Black Sea Food Summit” ce are ca tema reducerea risipei alimentare, eveniment ce il va avea ca invitat de onoare pe Arash Derambarsh, Consilier municipal de Courbevoie, inițiatorul proiectului de lege contra risipei alimentare din Franta, proiect de lege demarat de curând si la nivel mondial.

Lupta împotriva risipei alimentare înseamnă mobilizarea consumatorilor, asociațiilor, producătorilor, procesatorilor și distribuitorilor de produse alimentare. Acțiuni de combatere a risipei de alimente sunt puse în aplicare în următoarea ordine de prioritate:

–  Prevenirea risipei de alimente

– Folosirea alimentelor nevândute, proprii pentru consumul uman, prin donare sau prelucare

–  Utilizarea acestora ca hrana pentru animale

–  Utilizarea compostului pentru agricultura sau pentru a produce energie, inclusiv biogaz.

Evenimentul va avea loc in cadrul târgului  ROMHOTEL in data de 17 noiembrie 2016, intre orele 13.00 – 17.00, in Sala Sadoveanu, pavilion C4 – C5 la ROMEXPO.

Conferinta se va incheia cu cocktail-ul de degustare a vinului Beaujolais-Villages Nouveau 2016, selectat de Chef Paul Bocuse, ce va avea loc in standul Sarbatoarea Gustului de la targul ROMHOTEL, din incinta ROMEXPO, pe 17 noiembrie 2016, la ora 17.30.

Stop risipei alimentare in Europa !

Semnati si partajati aceasta petitie daca pasa !

https://www.change.org/p/stop-risipei-alimentare-in-europa-stopfoodwaste-patrick-pierre-pettenuzzo

…………………………………………………………………………………………………………………….

Note către editori, ediția 2016 – 2017

Sub patronajul ministerelor tutelare
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Autoritatea Nationala pentru Turism.

Sărbătoarea Gustului este un festivalul gastronomic, educativ, cultural, profesional ce împărtășește valorile economiei circulare in Romania, propunandu-si educarea gustului în rândul tuturor consumatorilor si cu precădere in rândul copiilor și al părinţilor printr-o campanie cu scop educativ desfasurata in scoli, prin informarea şi transparenţa pedagogică asupra produselor, originii lor, a modului de producţie şi a trasabilitatii acestora şi prin promovarea unui comportament eco-responsabil.

Moto-ul nostru: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planeta.

Din agenda Sarbatorii Gustului enumeram:

  • Conferinta Black Sea Food Summit. Cum se aplica legea risipei alimentare in Franta ?
  • Cursuri de Master Class cu Chef VIP din Franta, Chef Jacques Louis Henrio (Meilleur Ouvrier de France si Ambasador al Asociatiei Chefs de la Republique de France) pentru Chefi romani implicati in educația gustului in scolile din Romania;
  • Expozanti precum Avigros, cel mai important distribuitor de produse din pasare ce se afla in inima pietei RUNGIS – Paris, cea mai mare piata Horeca din lume;
  • Concursul Cupa de Sandwich „Cel mai bun Sandwich” pentru elevi „bucatarii de maine’’
  • Cina de gala „La Grande Tablée” pentru partenerii festivalului;
  • Sărbătoarea Gustului restaurantele City Grill pe 01 Decembrie 2016;
  • Sărbătoarea Gustului în școlile din țară ce se va desfasura pe întreg parcursul anului școlar 2016 – 2017

Parteneri institutionali : Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Autoritatea Nationala pentru Turism, ASE București, Colegiul Economic Viilor, Liceul Ec. Dincu Golescu.
Asociatii partenere : WWF Romania, Chefs de la Republique de France, Asociatia Food Revolution Romania, Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, GreenTourism Ecologic Association, Clubul EcoTur
Pentru mai multe informații va invitam sa accesati:

https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil