Compoziţia medie a verzei în 100 g:
88% apă
3g glucide
2,8g proteine
0g lipide
100kJ aprot energetic

Puţină istorie !
Încă din antichitate, varza era considerată unul din cele mai bune remedii. Se spunea că varza este foarte bună împotriva ciumei. Romanii, înaintea unei petreceri. obişnuiau să bea suc de varză pentru a evitaameţeala, beţia !

Familia verzei este foarte numeroasă :
Varza furajeră: nu prea bună, dar cultivată pentru animale
Varza creaţă: folosită primăvara pentru a garnisi rondurile din grădină; foile sale îmbracă nuaţele curcubeului
Varza floare : fragedă, foarte apreciată de Ludovic XIV; se fierbe în apă cu puţinq nucşoară şi se serveşte cu unt proaspăt; se găseşte pe toate pieţele din Bretania

Dacă despre varză în general s-a spus că este mâncarea săracului, despre varza fragedă, Mark Twain spunea că este o varză cu educaţie, o varză care a mers la universitate!

Varza brocoli: o varză fragilă, care nu suportă iernile geroase
Varza de Bruxelles : ultima născută în familia verzei, a apărut în Belgia în 1785, în Franţa în 1815 şi în Anglia în 1884

Varza poate fi verde, albă, roşie, violet, creaţă, rotundă (ca mărul), uriaşă, pitică.

Sămânţa de varză are diferite denumiri în funcţie de regiunile unde se cultivă: Chaoulas, Chouyère, Cabuterie, Cooulieyro.

Varza a făcut carieră cinematografică; în „My fair lady”, Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) îşi face vânt cu o mare foaie de varză. Se vorbeşte despre varză în „Unele iubiri fierbinţi”: ” Nu pregătise salată, aşa că i-am vorbit din nou despre varza roşie”, povesteşte Marilyn Monroe, alias Alouette, în hotelul din Florida unde se petrece scena. Într-o celebră cantină se cântă:”Stiţi să plantaţi varza, în ce mod’.

Sănătate
Varza conţine fier, cupru, magneziu, iod şi un pic de arseniu, vitaminele K, U, B1, B2, PP.
Poate fi folosită împotriva gastritei, colitei, bronşitei.

Varza crudă este foarte apreciată, tăiată foarte fin, cu ulei de măsline, cu lămâie şi sare. Este delicioasă când este călită cu bucăţi mici de slănină, fiartă în oală, ca mâncare de varză acră tocată, cu peşte, cu carne. Dacă aveţi ocazia, gustaţi mâncarea de varză acră tocată cu varză roşie, este excelentă!

Calendar
Ideal de a fi consumat in lunile :
Ianuarie
Februrie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil