Citricele (portocale, lamai, grapefruit, clementine si mandarine) se caracterizeaza prin pulpa lor suculenta si raportul energetic moderat pe care il ofera (32 kcall/100g pentru lamaie si o medie  45 kcal/ I00g  pentru celalalte tipuri).
Glucidele sunt principalele componete energetice din citrice si anume : zaharosa, fructosa si glucoza.
Echilibrul dintre continutul de glucide si acizii organici naturali, in esenta acidul citric, defineste savoarea mai mult sau mai  putin dulce al citricelor.

Astfel, lamaia, bogata in acid citric (5%) are un gust acru bine pronuntat, in timp ce clementinele, mai putin bogate in acid citric (0.8%), au un gust dulce.

Citricele sunt o sursa apreciabila de calciu (intre 20 si 40 ml/ 100g), deci, o buna asimilare a calciului de catre organism este facilitata de raportul Ca/P (> 1), prezenta acidului citric si a vitaminei C.

Aportul de vitamina C (intre 40 si 80 mg/100 g), deosebit de stabil, este atuul major al citricelor.

Compozitia acida si coaja lor groasa asigura pastrarea vitaminei C chiar si pentru mai multe saptamani dupa recoltare. Consumul unei jumatati de grapefruit asigura 75 % din nevoia zilnica de vitamina C pentru un adult, iar consumul unei jumatati de portocala asigura totalitatea nevoii zilnice de vitamina C.

Indopate de soare, citricele pun culoare pe mesele noastre in timpul anotimpului rece. Ne ofera vitamine bune de asimilat, iriga organismul nostru si il face tonic fara a-l agita.

Zilele cand le foloseam pentru a le aseza la picioarele pomului de Craciun par a fi putin uitate…
Citricele erau rare si scumpe !

Astazi familia „citrus” este mai numeroasa cu : lime, kumquats, combavas, tangerines si yuzus. Aceste noi fructe fac obiectul a numeroase procese de hibridare.

Citricele, in general, sunt recomandate a fi consumate dimineata datorita aportului lor energetic. Nu degeaba sunt numite si fructele soarelui sau fructe de aur.

Citricele pentru organismul nostru, in functie de perioada zilei, sunt asociate metaforic cu metale.
Dimineata = Aur
Pranz = Argint
Seara = Plumb

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil