Grecia – Savoir-vivre și obiceiuri

Când ajungeți în Grecia, veți simți cu siguranță că sunteți dublat în străinătate. În primul rând, este dificil să intelegi limba. A doua barieră: un alfabet foarte diferit de alfabetul nostru latin!
Grecul a evoluat de-a lungul secolelor. Aceasta este ceea ce nu ar înțelege puriști care au impus ca limbă oficială în momentul independenței în 1830, The katharévoussa, adică o limbă „purificată“, parțial după modelul Greciei antice și foarte diferita a limbii vorbite de populație.
Mișcarea în favoarea limbajului demotic (din dimotiki grecești, „popular”), la gramatica mult mai ușoară, dezvoltată pe parcursul secolului al XIX-lea. Dezbaterea sa schimbat repede în jurul unei diviziuni stânga / dreapta, susținătorii dimotikilor fiind în mod evident toți comuniștii …
Nu a fost până la căderea dictaturii militare pentru katharévoussa fie rândul pentru a stoca antichități (deși … textele oficiale, unele presa scrisă și în general se poate utiliza în continuare mai mult sau mai puțin) și În cele din urmă, este evident că limbile, chiar și cele mai vechi de 3000 de ani, evoluează.

Religii și credințe
Țara este 98% ortodoxă. Cei 50.000 de catolici sunt împrăștiați pe întreg teritoriul Cicladelor și Insulelor Ionice și sunt adesea descendenți ai italienilor (Veneția a avut mult timp control asupra mai multor insule). Protestanții sunt chiar mai puțini (20 000). În ceea ce privește cei 100.000-150.000 de musulmani care trăiesc în nordul țării, în Tracia, ei se confruntă cu ostilitatea administrației și a Bisericii Ortodoxe. Există și 35.000 de pomați, slavi islamizați, care trăiesc la granița cu Bulgaria.

Savoir-vivre și obiceiuri
Pentru orice vizită la locurile religioase (mănăstiri, biserici), este evident recomandat să se îmbrace decent. La intrarea majorității mănăstirilor există haine care să acopere părțile corpului, a căror expunere ar putea fi neplăcută. Am văzut deja, deja, că turiștii primesc chapitru pentru că erau fără cămașă într-un autobuz.

Ritmul zilei unui grec este cel al oricărui bun mediteranean care se respectă pe sine.
Începe în jurul orei 7:00, cu o dimineață lungă care se încheie cu messimeri (amiază), destul de vagă (13h-15h), care servește pentru a lua o masă suficient de ușoară; atunci este puiul de somn (cu ușurință până la 17h-17h30) care precede după-amiaza (apoghevma), perioadă în care activitatea se reia (aproximativ până la ora 20h).
„Mica seara” (vradaki) este dedicat volta, promenada pe port sau piata; este timpul pentru indivizi, și mai ales nu pentru a mânca.
Apoi poate începe seara, masa nu începe cel mai des înainte de ora 22h.

grecia

Muzică și dans
Principalele orașe grecești, în special Atena, au o infrastructură foarte completă în ceea ce privește viața de noapte.
– Discurile știu cele mai tare stări. Orchestrele de dans tradiționale păstrează tavernele în viață până în zori. În discoteci, băuturile sunt servite destul de ieftin. Uneori interzice cluburile de noapte de intrare băieți „neînsoțiți“, pentru a evita un dezechilibru prea evident între numărul de băieți și fete.
– Unele instituții, bouzoukia, sunt locuri în care oamenii de dans, cântă, băutură, și platouri ( „custom“ din Grecia, care, din păcate, devin din ce în ce mai scumpe). Dar cele mai multe nu mai sunt autentice. Ideal este, bineînțeles, ca un prieten grec să vă însoțească la vechile taverne frecventate de greci.
– Rebetiko este bluesul grec. Aceste cântece despre băieți răi din suburbii cu voce ragusita, la modă în anii 1950-1960.
– Cea mai frumoasa voce masculină astăzi  este, fără îndoială, cea a Yorghos Dalaras.

Printre cântăreții, Haris Alexiou, Alkistis Protopsaltul, Eleftheria Arvanitaki, Dimitra GalaŃi, Rita Sakellariou, Glykeria, să nu mai vorbim de „nostru” Angelique Ionatos instalat în Franța.
Alte nume: Dionysios Savvopoulos, mare cantaret satiric; Vassilis Papakonstantinou, rocker grecesc mereu verde …

Bucataria
Grecii nu erau sub dominație turcă pentru nimic: este în bucătărie că influența de Est este cel mai simtit … ca uleiul!
Cele mai multe taverne nu servesc desert, cu excepția, în cel mai bun caz, Karpouzi (pepene verde), de peponi (pepene galben), The Mish yaourti mé (iaurt cu miere), halva, sau alte produse de cofetărie, care sunt apoi oferite la sfârșitul mesei (fără meniu de deserturi).

Intrările
– salata greceasca (khoriatiki): rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, masline si feta, cu mai mult sau mai puțin de ulei de măsline.
– Melitzanosalata: Salata de vinete (un gust ușor ars indică faptul că nu este industrial).
– Tzatziki: iaurt, castraveți și usturoi amestecat cu ulei de măsline și menta.
– Feta: celebra brânză grecească. Feta se folosesti nu numai în salată, ci și prăjită, acoperită cu semințe de susan și servită cu miere.
– Octopus (khtapodhi în caracatiță greacă în limba engleză) este consumat în diverse forme, cum ar fi aperitive (mezedes) înainte de mese, cum ar fi midii (mydhia).
– Calamari (Kalamaria): Fried (cel mai adesea) sau la gratar. Calmarul proaspăt (fresca) este acum destul de rar.
Vasele
– Moussaka: carne tocată cu vinete, acoperită cu sos de beșamel.
– Mélitzanès papoutsakia: vinete umplute cu carne și gratinate.
– Kolokithia tiganita: dovleceii tăiați în felii mici și cartofi prăjiți.
– Domatés or pipériés (yémista): roșii și / sau ardei umpluți cu orez.
– Dolmadès: frunze de viță de vie umplute.
– Chorta (pronunțat „Horta” aproape „rhorta”) și vlita: ierburi fierte la munte.

greece

Carnea
Poate fi util să se cunoască termenii cu privire la modul în care se prepară carnea: vrasto (fiert) psito (friptură), Skara STI (pe gratar), souvla STI (la PIN), sta Karvouna (gratar pe cărbune) , tiganito (prăjit).
– Souvlaki: reputația sa este bine stabilită: cel mai adesea sub forma unui bici mare de carne de porc sau carne de vită.
– Brizola: carne de porc sau carne de vită.
– Bifteki: este carne, dar nu friptură. Tăiat și condimentat, seamănă mai mult cu hamburgerul, mai bine, deoarece cel mai adesea aromatizat cu ierburi.
– Keftédès: aromate cu menta și oregano, se bazează și pe carne tocată, dar sub formă de chifteluțe. Metoda de gătit este diferită: gătiți în cuptor sau într-o cratiță, friptura este un oraș plat (pe minut) preparat pe grătar.
– Kokoretsi: ficat și, uneori, organe comestibile gătite pe o scuipă, o specialitate a Greciei continentale.
– Spetsofai: cârnați de țară (picant) în bucăți și cu ardei. Mâncăruri regionale, specialitatea din Pelion.
– Stifado: carne tocată (iepure sau carne de vită) cu ceapă. Termenul este folosit și pentru preparatele de pește sau fructe de mare.
-Sofrito: carne de vită sau carne preparată într-un sos de usturoi. Specialitatea din Corfu.
– Bekri Mezze: mezze al băiatului! Bucăți de carne de porc într-un sos de vin.

Peștele
Peștele, cu excepția gavros, gopes și alte atherina, toate mâncat prajit, nu sunt deloc ieftine. Sau trebuie să-l cumpărați în port în dimineața devreme și să-l gătiți singur.
– Glossa: talpă.
– Barbounia (gâscă roșie): gâscă roșie sau gâscă cu barbă.
– Tsipourès: un fel de trestie de mare.
– Xifias (pește de sabie): pește-spadă, excelent în fripturi sau kebaburi.
– Lavraki (bas): bar.
– Garidès (creveți): creveți.
– Kolios: macrou.
– Sardella: sardină.
– LITRINIA (mullet): mullet.

Preparate vegetariene
– Briam: un fel de ratatouille (cartofi, dovlecei, ardei și roșii).
– Imam Baildi: un fel de mâncare de origine turcă, cum ar fi atât de multe altele (vinete umplute cu ceapa, rosii si ierburi).
– Yémista (orphana): când roșiile și piperul sunt umplute, dar fără carne (cu orez), ele sunt numite orfane.

Patiserie
Prăjiturile numite „orientale” de către noi sunt omniprezente în Grecia, iar patrimoniul turcesc obligă (baclava, kadaifi …).
În caz contrar, veți întâlni în special rizogalo (orez stropit cu lapte scorțișoară), halva (pasta de susan), Galaktoboureko (puf umplut de un fel de masă), Revani (sau Ravani, un tort de bine grisul spongioasă), și bougatsa, care este tăiat în bucăți mici stropite cu scorțișoară;  amigdaloto (pastă de migdale și zahăr), specialitatea mai multor insule.

Băuturi
În timp ce francezii dezgusta cu prima lor inghititura de Retsina (retsina), amintiți-vă că acest lucru a fost mult timp cel mai tipic vin de masă grecesc și cel mai ieftin.
Există multe vinuri nerezidente. Grecia este un material de vin de țară „tânăr“, dar a  făcut progrese constante în ultimii ani, in care au produs vinuri de calitate (vinuri din Peloponez, cum ar fi cele de la Nemea, în Argolida, sau pe cele ale Elide sau vinurile macedoneene din Naoussa).

Există, de asemenea, vinuri dulci foarte renumite, cum ar fi samos sau mavrodaphni. În funcție de regiune, vinurile locale tipice: robola în Kefalonia; vinuri uscate și dulci produse pe terenurile vulcanice din Santorini; un vin Lesbos, methymneos, produs, de asemenea, pe sol vulcanic; zitsa, alb uscat și spumante de Epirus.
Ouzo este pastisul local, să meargă repede. Se obține din tescovină aromatizată cu anason. Este servită de sticlă sau sticlă mică (karafaki), însoțită de mezezi. Nu trebuie confundat cu tsipouro, care este asemănător cu raki cretan sau grappa italiană, adică o brandy de struguri care nu este de anason. Cel mai bun ouzo va veni din Plomari, în Lesbos.
În Corfu, veți gusta koum-kouat, lichior de portocale amare mici.

Comentarii
Dacă vrei o cafea bună de acasă, cuvântul folosit acolo este nescafe. Dar asta nu este absolut comparabil cu cafeaua turcească. Evitați să spuneți o cafea „turcă”, s-ar putea să fiți încruntat. Cerem o cafea „greacă” (éna helliniko, parakalo!); sau, dacă preferați o cafea de filtru, fie ca filtru de cafea sau ca o cafea galliko.
De asemenea, încercați cafeaua răcită cu gheață, așa-numita cafea răcită. Este excelent. Ca și cafea grecească, se comandă foarte dulce (glico), moderat dulce (metrou), uscat (skéto) sau cu lapte (mégala).
Freddoccino sau frapuccino, în ultimii ani, concurează puternic. Cafeaua trebuie servită întotdeauna cu un pahar de apă.

Teatrul antic
Tragediile au luat povestile despre mitologie. Au fost jucate în teatre în aer liber, capabile să găzduiască până la 14.000 de spectatori.
Printre marii autori, primul, fondator al tragediei, este Aeschylus, din care sunt doar șapte piese. Eroii lui se luptă într-o lume violentă, luptându-se cu justiția divină, implacabilă.
Sophocles pune omul înapoi în centru și arată personaje care se luptă cu soarta lor, precum și consecințele alegerilor lor. Aici, grandoarea tragică își găsește expresia completă.
Euripide, 18 tragedii sunt conservate, reînnoite genului și fixat pe analiza psihologică a personajelor, întinerirea miturile grecești.

Arhitectura neoclasică
În urma Independenței, Grecia a vrut să ștergă mărturia celor patru secole ale dominației otomane. Stilul neoclasic a fost importat în Grecia de către arhitecții străini care au venit cu regele Otho I. Timp de o jumătate de secol, europenii au cultivat gustul anticului. Mai mulți specialiști au fost însărcinați să ridice la Atena clădirile de prestigiu care aveau să întrupeze noul stat. Elementele arhitecturale caracteristice acestui stil nou au constat din coloane sau pilaștri suprascrise de un triunghiular clasic, acoperit cu acroterie. Noua estetică a fost rapid adoptată de arhitecți.
Speculațiile imobiliare din anii 1960 au distrus, din păcate, această armonie arhitecturală. În Atena, fostul palat regal de pe Piața Syndagma, universitatea, strada Panepistimiou, Muzeul Bizantin și alte câteva case, mai ales în cartierul Plaka, încă mărturisesc această perioadă.
Cu toate acestea, autoritatile si-au dat seama de necesitatea de a proteja mii de cladiri care au fost curatate pentru Jocurile Olimpice din 2004.

Grecia de Nord, în special Macedonia, are încă în multe orașe vechi districte vechi care amintesc de perioada otomană.

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil