Un proiect devenit realitate, editarea în limba Romana a unei cărți de căpătai distribuita in toate școlile din Romania, proiect realizat cu sprijinul extraordinar al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din Guvernul României, departament care duce Romania spre mai bine și spre o dezvoltare durabila.

 

Aceasta carte ne ajuta sa înțelegem mult mai bine principiile unei alimentații sănătoase ce pleacă de la perspectiva consumului diversificat de produse alimentare și ne ajuta de asemenea sa ne înțelegem mai bine corpul și totodata cele doua „creiere” sistemul digestiv și sistemul nervos.

Copii ai ROMÂNIEI,
Prin toate cele 5 simțuri pe care le aveți voi, copiii, puteți descoperi lumea și viața.
Avem cu toții cele 5 simțuri și prin urmare avem și 5 tipuri de memorie:
– văz: ne amintim ceea ce am văzut (prepararea mâncărurilor, piețele),
– auz: ceea ce am auzit (trosnitul unei pâini când o rupi sau o oală care fierbe),
– tactil: ceea ce atingem (căpșuni, piersici, lămâi, castraveți, morcovi),
– miros: avem memoria mirosurilor (pui la cuptor, tocănițe, ciorbă de găluști),
– gust: memoria gusturilor (marmelada de prune, o tartă cu mere).

Copiii din întreaga lume au tendința să guste în mod natural mai degrabă un aliment pe care ei înșiși l-au cules sau mai mult, l-au gătit. Iată de ce, în măsura posibilului, încercați să vă implicați în prepararea diverselor feluri de mâncare, lucru ce poate contribui major la formarea și dezvoltarea gustului.
Cu trecerea timpului veți ajunge să vă diversificați mult alimentația și astfel veți intra în contact cu o bogată varietate de noi texturi și arome. O lume infinită a diversității gustului, unde nu vom înceta vreodată să ne lăsăm surprinși în bucătărie, într-o familie sau alta, într-o regiune sau alta, într-o țară sau alta.

Este cât se poate de adevărat că este nevoie câteodată de mai mult timp sau de mai multe încercări pentru ca în cele din urmă copilul care sunteți să aprecieze pe deplin un nou aliment. Dar! Familia, profesorii, toată această lume a adulților reprezintă un model esențial pentru voi pe drumul spre a descoperi ce este plăcut sau nu în diverse tipuri de hrană.
Cel mai de dorit este, bineînțeles, sa gătiți împreună cu părintii voștri, să atingeți ingredientele, să gustați, să priviți, să observați, să vă amuzați, să încercați să controlați lucrurile, să înțelegeți atât cât puteți înțelege din ceea ce se întâmplă (poate o prăjitură care a început să crească în cuptor sau un homar care și-a modificat culoarea), să vă jucați cu făina, să gustați din ciocolată, să aveți pur și simplu plăcerea de a fi acolo, în mijlocul acțiunii, îndeplinindu-vă rolul care v-a fost desemnat.
Acest mod unic de a trăi și a te dezvolta, într-o atmosferă plină de căldură care domnește întotdeauna în sânul unei familii, vă va face ca mai târziu să vă doriți să mai repetați o experiență atât de importantă din viața voastră.
Trăiască Bucătăria, Trăiască Simplitatea, Trăiască minunații Copii ai României!

Alain Alexanian
Chef cu o stea Michelin

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil