Ce este festivalul Sarbatoarea Gustului in România?

Este o suită de evenimente cu caracter social prin care împreună cu profesioniștii din lanțul alimentației publice, turism și Horeca prin deviza „de la pământ la farfurie” și motto-ul „Bun pentru Gust, bun pentru Sănătate, bun pentru Planetă!” ne deplasăm în școli pentru a transmite cunoștințele despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă și diversificată prin gustul potrivit, gustul adevărat și un gust durabil. Astfel mobilizăm societatea în crearea unei cauze comune pentru o educație incluzivă și gratuită pentru toți și pentru a promova România în ansamblul său, că potențial turistic și agricol.

Motto-ul „Bun pentru Gust, bun pentru Sănătate, bun pentru Planetă!” din 2014 a fost un precursor al preocupărilor care astăzi au devenit primordiale atât pentru Comisia Europeană, cât și pentru autoritățile din București și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Construirea României drept „Grădina Verde a Europei” a fost dintotdeauna ambiția noastră a tuturor actorilor: bucătarii, operatorii de turism, producătorii.

Indiferent de concurența/competiția naturală care există între bucătari, trebuie să existe momente de convingere în care bucătarii se întâlnesc, fac schimb de idei și experiențe. Luând cele mai bune exemple din Satul VIP Bocuse d’Or, Lyon – Franța, acesta este motivul pentru care bucătarul executiv al Satul VIP Bocuse d’Or, Chef Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin, ne susține în misiunea noastră în România de a transmite aceste valori pedagogice și educațive.

„Bonetă de Bucătar” care din 2014 au semnat-o Chefi bucătari de renume mondial.
Implicarea Chefilor bucătari celebri în toată lumea pentru a semna Bonetă de Bucătar este o garanție respect și încredere față de acțiunile noastre și partenerii, atât instuționali și privați, pe care îi strângem în festival, iar prin acest lucru noi punem în practică  o modalitate de a răspândi și transmite valori despre România, de a vorbi despre schimbări reale și de a schimbă în bine imaginea contrastantă a țării.

Istoric Bonetă de Bucătar :
2014 – Chefi cu 3 Stele Michelin in frunte cu marele Paul Bocuse
2015 – Chefi de la Casele Regale si Presedentii
2016 – Chef 3 stele Michelin si Chef Execuvtiv COP 21
2017 – Chefi laureati ai concursului mondial de gastronomie BOCUSE D’OR
2018 si 2019 – 10 Gesturi Antririsipa Alimentara semnate de Alain Alexanian

1

Piatră de temelie a Asociației Sărbătoarea Gustului sunt Lecțiile Gustului desfășurate în școlile primare care au început din 2014 și sunt destinate copiilor de 9-10 ani și părinților lor, susținute de un caiet de exerciții interactiv cu părinții, ajutând la educarea generațiilor viitoare pentru a mânca mai bine. În aceste momente privilegiate, profesioniști din Horeca își împărtășesc pasiunea oferind activități educative distractive și educaționale tinerilor gurmanzi!

Împreună cu bucătari din industria Horeca, care ne însoțesc în școli, noi ne adresăm generațiilor tinere, care sunt prescriptorii familiei și vecinilor lor, și astfel transmitem valorile unei alimentații sănătoase prin actul de cumpărare in mod responsabil de produse locale și de sezon,  încurajând astfel dezvoltarea unui comerț echitabil și susținerea producătorilor locali care produc produsele lor cu pasiune  ( sub constrângeri, dar și posibilități de evoluție) adevărate realități care nu pot fi spuse în lumina reflectoarelor emisiunilor TV cu celebrități.

Pentru companiile care au în politică lor de CSR efectiv în acest demers, nu este întotdeauna o problemă de finanțare, ci mai degrabă o chestiune de clarviziune și preocupare pentru educație.

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil