“Gustul se educă pe întreg parcursul vieţii”, sub acest slogan debutează azi în Bucureşti “Săptămâna Gustului”, eveniment care implică nu mai puţin de 50 de restaurante, 40 de şcoli şi 10 bucătari profesionişti care vor împărtăşi cunoştiinţele lor în domeniu tinerilor români şi nu numai. Cu o tradiţie de peste 20 de ani în Franţa, „La semain du gout” a căpătat o amploare internaţională, anul acesta organizându-se în premieră în ţări ca Japonia şi România şi are ca obiectiv încurajarea unei alimentaţii sănătoase, dar şi promovarea “meseriilor gustului” (bucătar, cofetar, patiser etc) în rândul tinerilor.

Potrivit organizatorilor – compania specializată în industria ospitalităţii ArtGastro -, evenimentul se va extinde anul viitor şi în principalele oraşe la României, şi, foarte important, în zonele rurale. Evenimentul se desfăşoară în România cu susţinerea Ministerului Agriculturii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Turismului, Inspectoratului Şcolar al Municpiului Bucureşti, Institutului Francez şi al Asociaţiei  Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT).

Cum se va desfăşura concret Săptămâna Gustului în ţara noastră? De-a lungul întregii săptămâni se vor organiza 4 tipuri de evenimente: Lecţiile Gustului, Mesele Gustului, Atelierele Gustului şi Chef în Campus.
Lecţiile Gustului” sunt lecţii de gust ţinute de către profesioniştii din industria agro-alimentară (bucătari, brutari, patiseri, cofetari ş.a.) către elevii din şcolile primare şi gimaziu. Peste 35.000 de elevi se estimează că vor participa la Lecţiile Gustului la ediţia din acest an. Şcoala, spun organizatorii, joacă un rol foarte important în trezirea şi descoperirea gustului.
Evenimentul “Mesele Gustului” angrenează restaurante de top din Capitală, bistro-uri, crame, printre care menţionăm restaurantul hotelului de 5 stele Epoque, restaurantul Market 8, Maxim, unitaţile din reţeaua French Bakery şi Coffe Break. Practic Mesele Gustului oferă publicului larg o varitetate de bucătării ale timpului nostru la preţuri atractive.
Evenimentul „Chef în Campus” îşi propune schimbarea prejudecăţilor în rândul studenţilor, demonstrându-le că a mânca bine, bun şi ieftin este posibil. De asemenea vor fi organizate şi Ateliere ale Gustului (lansare de produse noi, demonstaţii de folosire a unui produs-material de bucătărie, degustări), care se vor desfăşura în pieţe, lanţuri de hypermarlet, cantine, unităţi de autoservire.
Săptămâna Gustului promovează 6 valori fundamentale: educaţia gustului, plăcerea gustului, transmiterea cunoştinţelor, încurajarea unei alimentaţii echilibrate, informare clară şi transparentă despre alimente şi diversitatea gustului şi savorile sale.
Daniel Dobre, de la ArGastro ne-a declarat că ideea organizării acestui eveniment în România îi aparţine. “În Franţa acest eveniment există de foarte mulţi ani şi m-am gândit că e momentul să îl lansăm şi în România pentru că în ultimul timp sunt foarte multe mesaje care comunică în direcţia aceasta, de mâncare sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat. Sunt multe companii din industria alimentară care comunică valorile vieţii sănătoase şi acesta este un lucru bun. Anul trecut am organizat un proiect pilot la Şcoala Centrală, cu 350 de elevi, şi a fost foarte bine primit. La anul intenţionăm să ne extindem şi în oraşele mari din ţară şi să organizăm câteva acţiuni în sate. Vrem ca tinerii de aici să ştie că există nişte meserii onorabile precum cea de brânzar, mezelar, bucătar, cofetar, ş.a, spre care se pot întrepta în viaţă.
Daniel Dobre crede că profesioniştii din industria alimentară au un rol important în promovarea valorilor gustului în rândul populaţiei. Tocmai de aceea aceştia sunt implicaţi în Săptămâna Gustului, care, spune Daniel Dobre, este un proiect pe termen lung.
Prima zi a Gustului a avut loc pe 15 octombrie 1990 în Franţa, când 350 de bucătari chefi au împărtăşit prima lor “Lecţie de Gust” în şcolile pariziene. În 1991 Ziua Gustului devine Săptămâna Gustului. Astfel, 1200 şefi împărtăsesc din nou „Lecţii despre Gust”,  către 30.000 de elevi. Aproape 500 de mari restaurante se alătură. Sprijinită de 3000 de Şefi Bucătari, Săptămâna Gustului atinge în prezent 90.000 copii.

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil