Compoziţia medie a spanacului în 100 g:
85% apă
2g glucide
4g proteine
0g lipide
100kJ aport energetic

Puţină istorie!
Strămoşul spanacului, „Spimacia tetranda”, creştea în stadiu sălbatic în Asia Mică. Spanacul este un cadou adus în cursul numeroaselor cruciade. Grecii şi romanii ne-au transmis pofta pentru spanac.

Spanacul: Jspany sau Jspanay în persană, Esbanach sau Sébannach în arabă, Spinachia în latină.

Dacă lasăm planta să crească, ea poate atinge proporţii importante, de unde numele uneia din diversele varietăţi ; Monstruosul de Viroflax cu frunze de lăptucă, sau cu frunze de varză.

Astăzi, preferăm frunzele mici, de unde culturile de spanac mai rafinate.

În vechea Romă, un bucătar al lui Plaut se plângea de confraţii săi, spunând ca a servi spanac înseamnă ” a-i considera pe convivi ca pe nişte vaci cărora le serveşti ierburi care merg cu alte ierburi !”

Jacques Roques avea un gust foarte pronunţat pentru spanac. Îl aprecia servit cu unt proaspăt; dar îl folosea, de asemenea, pentru cataplasme sau spalături.

Spanacul a devenit celebru datorită lui Popeye, personajul de bandă desenată creat de Elzie Crisler Segar în 1929.

O expresie binecunoscută este adesea folosită : „a pune unt în spanac” ceea ce înseamnă a avea un pic mai mulţi bani pentru a-ţi ameliora un trai sărăcăcios.

Spanacul este foarte bun pentru noi, în ciuda câtorva contraindicaţii pentru reumatici, hepatici şi cei cu artrită.
Principalele săruri minerale prezente în spanac sunt: sodiul, potasiul, calciul, fierul, fosforul ca şi vitaminele B şi C.

Idee de reţinut: „mâncaţi spanac deoarece conţine mult fier!” nu este chiar atât de adevărată. Originea acestei idei se află într-o eroare de date; o virgulă prost plasată sau un zero în plus în analiza spanacului a făcut din el cea mai bogată legumă în fier. Cu toate acestea ideea a rămas şi fost chiar întărită prin imaginea lui Popeye.

Spanacul este un remineralizant eficace, antiscorbutic, tonicardiac, anti- anemic şi antiastenic.

Consumul de frunze proaspete sau piure de spanac se poate înlocui cu consumul de urzici (excelente pentru sănătate, deşi nu posedă aceleaşi proprietăţi).

Deci, frunzele de spanac se fierb înăbuşit, se servesc cu unt proaspăt sau smântână, sare, piper şi puţine nuci cu miros de mosc un adevărat regal !

Spanacul poate însoţi carnea roşie sau albă, peştele sau ouălele. Nu prea apreciat de copii, spanacul este totuşi pentru ei o excelentă legumă.

Calendar
Ideal de a fi consumat in lunile :
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil