Dictionar
Romana                   Franceza
Branzar                   Fromager

 

Cine sunt si cu ce se ocupa?

Brânzarul face brânzeturi folosind tehnici si produse specifice derivate din lapte.

Care sunt îndatoririle postului?

Obligatiile includ: sa toarne laptele în containere, sa adauge fermenti lactici pentru a demara coagularea si pentru a face ca laptele sa se prinda; sa taie produsul coagulat si sa scurga zerul pe fundul unui container; sa încalzeasca amestecul pâna la o anumita temperatura, amestecând compozitia constant pâna la obtinerea consistentei necesare; sa plaseze compozitia în saci speciale pentru a o scurge de apa, apoi sa o puna î forme speciale si s-o taseze; sa sareze compozitia în saramura si sa supravegheze procesul de îmbatrânire. În general, brânzarul este specializat pe tipuri de brânzeturi, care au un anumit gust specific, în functie de regiunea unde sunt preparate.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii?

În mediu umed, cu mirosuri puternice de lapte si derivate din lapte, unde trebuie sa se lucreze în conditii de igiena stricta, cu ustensile foarte curate pentru a preveni contaminarea produsului.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Depozite, forme pentru brânza, ustensile din lemn pentru amestecat compozitia, propriile mâini.

De ce aveti nevoie pentru a reusi?

Ocupatia reprezinta o meserie aproape industriala. Sunt suficiente studii de scoala elementara. O calificare corespunzatoare se poate obtine numai prin experienta si observarea metodelor folosite în fiecare fabrica de brânza. Unii specialisti fac o scoala profesionala în domeniu. Se poate ajunge la functia de supraveghetor brânzeturi în industria alimentara.

 

Sursa : ISE

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil