Salata de vinete cu ceapă este unul dintre cele mai populare preparate ale verii.

Salata se poate servi simplă, cu maioneză sau cu ceapă. Cum se face cea mai bună salată de vinete cu ceapă (reţetă culinară românească):

Ingrediente :

 

7 vinete medii 2 cepe mici galbene sau roşii 150 ml ulei, preferabil de floarea soarelui câteva frunze de pătrunjel pentru décor câteva roşii – de folosit la decorarea salatei sare piper negru Timp de pregătire: 1 h 45 minute

Mod de preparare a salatei de vinete:

Vinetele se spală şi se şterg de apă cu un prosop din bumbac.

Vinetele se pot coace în 2 feluri: în tavă la cuptor sau pe o tablă subţire, pusă direct pe ochiul aragazului.

La cuptor se coc în aproximativ 1 oră şi 25 minute, la o temperatura de 150 grade. După primele 30-35 minute, se deschide cuptorul şi se întorc pe cealaltă parte.

Dacă le coacem la flacăra aragazului pe o tablă, vinetele trebuie să fie întoarse mai des, în funcţie de gradul de coacere.

Când sunt gata, sunt puse la răcit într-o cratiţă.

După ce s-au răcit, se curăţă de coajă şi se spală bine, fără a se tăia cotorul.

Cât timp se scurg vinetele după coacere? Din experienţa proprie am aflat că timpul minim este de 30 minute, dar noi vă recomandăm să le ţineţi minim 45 de minute, pentru a evita gustul amar al salatei.

Vinetele se toaca cu un tocator din lemnDupă ce s-au scurs bine, se taie cotorul de la partea superioară a vinetei, cu un cuţit de lemn şi se toacă mărunt. Între timp, pe un tocător de lemn, se toacă ceapa foarte mărunt.

Vinetele sunt puse într-un blender şi se mixează 10-15 minute. Se adaugă uşor o parte din ulei. Se continuă mixarea. După ce s-au amestecat foarte bine, se adaugă ceapa şi se mixează până când devin o pastă omogenă. Se mai adaugă puţin ulei şi se potriveşte de sare şi puţin piper, după gust.

Când salata este gata, se pune într-un castron sau o tavă de sticlă şi se decorează cu felii subţiri de roşii şi câteva frunze de pătrunjel. Se serveşte rece, însoţită de ardei copţi în oţet.

Sursa : Gastronomie RFI

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil