16 prestigiosi Chefi care conduc bucatariile presedintiilor si caselor regale din lumea intreaga si care sustin festivalul Sarbatoarea Gustului acordand in exclusivitate semnaturile lor pentru Boneta de bucatar a festivalului.
Ce gatesc si ce declara chefii celor mai puternici oameni ai planetei ?
In 1977, Gilles Bragard este a fost cel care a facut posibila intalnirea dintre chef-ul de la Casa Alba si cel de la Palatul Elysée. Ideea s-a nascut din faptul ca sefii de stat aveau diverse intalniri, fara ca bucatarii lor sa ajunga sa se cunoasca.
n prezent, bucatarii sefilor de stat si cei ai caselor regale din toata lumea isi dau intalnire, o data pe an. Ei formeaza clubul Chefs des Chefs (CCC), considerat drept cea mai exclusivista asociatie gastronomica din lume.
Fabrizio Boca, chef la Quirinal: „Dupa numeroase calatorii am avut sansa sa lucrez pentru presedintia italiana. Suntem doar sase in bucatarie si pregatim preparate din bucataria traditionala italiana.Toate preparatele se realizeaza in bucataria noastra, utilizam produse locale, le comandam de pe intreg teritoriul italian, astfel ca invitatii pot degusta diversele specialitati al tarii noastre. In mod evident eu ador pastele, dar este interesant sa descopar cu ocazia reuniunilor anuale specialitati din alte tari.”
Christian Garcia, chef la palatul princiar al Monaco: „Din 1987 ma aflu in serviciul familei princiare. Suntem in numar de patru la palat, iar printul este foarte apropiat de noi. El cultiva produse Bio intr-o gradina mica si vine aproape zilnic dimineata sa discute meniul zilei. Colaboram constant cu taranii din imprejurimi, deoarece utilizam legume naturale, de prima productie. Cand ai produse de buna calitate si le poti asezona, bucataria este usoara. Cuplul princiar este foarte „gourmet”. Avand mereu aceeasi meseni esti nevoit sa devii cat mai creativ si imaginativ. Pentru perioadele cand printul nu poate ajunge in bucataie utilizam un caiet de notite prin care printul poate tine legatura cu noi si poate valida meniurile.
In calitate de presedinte al asociatiei, pot spune ca este cel mai excusivist club din lume, deoarece nu exista decat un reprezentant pe tara. Ne bucuram sa fim invitati ai Presedintelui Obama, ai Cancelariei Doamnei Angela Merkel sau la Palatul Buckingham. Iar datorita lui Paul Bocuse clubul nostru a fost cu adevarat organizat pentru a putea pune in lumina diversii chefi, cei care reprezinta gastronomia propriilor tari in fata marilor figuri politice ale lumii.”
Cristela Comerford, chef executiv al Presedintelui Barak Obama, al Statelor Unite, angajat al Casei Albe: „Am debutat in 1996 ca sub-chef in timpul mandatului lui Bill Clinton si am devenit chef in timpul mandatului lui Bush. In 2009 la venirea lui Barack Obama, am fost din nou confirmata ca chef. Avem evenimente zilnic si organizam frecvent dineuri pentru 300 de persoane. Ne place sa servim sortimente de branza din intraga lume si pentru ca Presedintele Obama este foarte deschis utilizam multe produse din gradina proprie.”
Guillaume Gomez, chef la Elysée din 2014, dupa Bernard Vaussion, din 1974. „Cand o serviti pe regina Angliei de douazeci si cinci de ani, cum o face Mark Flanagan, sau pe printul Albert de Monaco de cand s-a nascut cum o face Christian Garcia (actualul presedinte al CCC), si in cazul meu de cel putin cinci ani, pe presedintele Frantei, aveti obligatia sa fiti creativi.”
Fiecare chef din cei 16 care fac parte din Clubul Chefs des Chefs si-au pus semnatura pe boneta de bucatar a festivalului Sarbatorea Gustului, simbolul evenimentului, daruit tuturor celor care iau parte la el.
16 Chefi care au semnat boneta de Bucatar Sarbatoarea Gustului 2015.
Fabrizio Boca – Chef la Palatul Quirinal – Presedintia Italiei
Guillaume Gomez – Chef la Palatul Elysée – Presedintia Frantei
Cristeta Comerford – Chef la Casa Alba – Presedintia USA
Ulrich Kerz – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Germaniei
Christian Garcia – Chef al Printului Albert al II-lea de Monaco
Shalom Kadosh – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Israelului
Mark Flanagan – Royal Chef la Majestatea Sa Regina Angliei
Tim Wasylko – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Canadei
Jesper Vollmer – Chef al Majestati Sale Regina Margareta a II-a a Danemarcei
Franck Panier – Chef la Majestatea Sa Mare Duce de Luxemburg
Hilton Little – Chef la Presedintia Republicii Africa de Sud
Ingimar Ingimarsson – Chef la Presedintia Islandei
Machindra Kasture – Chef la Presedintia Republicii India
Kent Arnon Masanglong – Chef la Palatul Regal al Tailandei
Taigo Lepik – Chef la Presedintia Republicii Estonia
David Destinoble – Chef la Cancelaria Primului Ministru al Republicii Haiti
NOTA BENE
Implicarea Chefilor bucatari celebri in toata lumea pentru a semna Boneta de Bucatar este o garantie respect si incredere fata de actiunile noastre si partenerii, atat insitutionali si privati, pe care ii strangem in festival, iar prin acest lucru noi punem in practica o modalitate de a răspândi și transmite valori despre România, de a vorbi despre schimbări reale și de a schimba in bine imaginea contrastantă a țării.