En France et en Europe, des logos officiels permettent de reconnaître des produits alimentaires  (hors vins, boissons aromatisées et spiritueux) qui bénéficient d’un signe officiel de la qualité et de l’origine. Quelle est la réglementation ?

În Franța și în Europa, siglele oficiale fac posibilă recunoașterea produselor alimentare (cu excepția vinurilor, băuturilor aromate și băuturilor spirtoase) care beneficiază de un semn oficial de calitate și origine. Care sunt regulamentele?

Sistemul european de etichetare a calităţii protejează 1 000 de denumiri utilizate pentru a desemna produse agricole şi alimentare tradiţionale.

UE şi-a propus să îmbunătăţească sistemul de etichetare a calităţii.

Până în prezent, au fost înregistrate 505 produse sub sigla denumire de origine protejată (DOP), 465 sub sigla indicaţie geografică protejată (IGP) şi 30 ca specialităţi tradiţionale garantate (STG).

denumire_origine_protejata

 

DOP – Denumire de origine protejată – pentru produsele agricole şi alimentare fabricate, prelucrate şi pregătite într-o anumită zonă geografică, după metode recunoscute;

 

 

IGP – Indicaţie geografică protejată – pentru produse agricole şi alimentare strâns legate de o zonă geografică. Cel puţin una din etapele de producţie, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică specificată;

 

 

 

 

 STG – Specialitate tradiţională garantată – evidenţiază caracterul tradiţional al produselor, care le este conferit fie de compoziţie, fie de metoda de fabricaţie.

 

 


UE Sigla Ecologica – Garanteaza ca produsele au fost fabricate respectand norme stricte ce vizeaza protectia mediului si bunastarea animalelor.

 

pentru mai multe detalii despre Sisteme de Etichetare Europeana vedeti link https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/Publications/Vie-pratique/Fiches-pratiques/Signe-de-qualite

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil