Peste 170.000 de elevi din România vor învăța la școală principiile unei alimentații sănătoase.
Începând din această lună, toți elevii de clasa a III-a la nivel național, vor avea acces la un program educațional menit să transmită tinerelor generații principiile unei alimentații sănătoase și gesturi responsabile. Programul Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan, vine în sprijinul învățătorilor oferind suport didactic pentru modulul opțional de „alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos” inclus în programa școlară, ratificat și publicat în luna august în Monitorul Oficial al României.
Conceput pentru a transmite tinerelor generații, precum și părinților acestora principiile unei alimentații sănătoase și a unei atitudini eco-responsabile, programul Sărbătoarea Gustului, susținut de Ministerul Educației, se va derula în 6.000 de școli din România și cuprinde 3 elemente principale:
Pentru a transmite principiile unei alimentații sănătoase și eco-responsabile tinerilor și părinților, programul „Sărbătoarea Gustului” susținut de Ministerul Educației se desfășoară în 6.000 de școli din România și are 3 componente cheie:
- Broșura pedagogică – distribuită către 170.000 de elevi, este un caiet de lucru format din exerciții practice de realizat împreună cu învățătorul în clasă, precum și din teme de rezolvat împreună cu părinții acasă.
- Cartea „Arta de a mânca bine”, semnată de Chef Alain Alexanian, bucătar cu 20 de ani de experiență și premiat cu o stea Michelin, disponibilă în bibliotecile a 6.000 de școli, oferă sfaturi concrete despre ce presupune o bucătărie sănătoasă, atât din punct de vedere al alimentelor, cât și al modurilor de preparare.
- Boneta de Bucătar, imprimată cu cele 10 gesturi anti risipă alimentară. Aceasta are rolul de a promova excelența în meseria de bucătar, fiind semnată în fiecare an de către cei mai prestigioși Chefi ai planetei, iar în cadrul programului va fi oferită tuturor copiilor care participă la evenimentele organizate sub egida „Sărbătoarea Gustului”.
„Pentru o viață sănătoasă, cheia se află în educația gustului, începând din copilărie. Astfel, acționăm din timp, militând pe termen lung pentru binele fiecărui cetățean, pentru a avea o sănătate mai bună, pentru reducerea risipei alimentare și, odată cu aceasta, și la reducerea amprentei de carbon (pentru o planetă sănătoasă). Știm că hrana destinată consumului uman și animal generează 34% din emisiile globale de GES. 80% din ambalajele de uz casnic provin din alimente și astfel afectează 13 ODD (obiectivele de dezvoltare durabilă) din 17 definite de ONU (Organizația Națiunilor Unite). Din acest motiv e nevoie de un program național educațional care să fie benefic atât pentru binele personal, cât și pentru binele planetei”, a declarat Dobre Daniel, Co-fondator Sărbătoarea Gustului.
Evenimentul de lansare a materialelor didactice a avut loc luni, 16 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, la Colegiul Național „Școala Centrală” din București. Au luat parte peste 50 de elevi, reprezentanți ai Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, InfoCons, ANPC, conducerea Școlii Centrale, precum si Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin. Alături de organizatori s-au aflat și reprezentanții Auchan România, partener strategic al proiectului prin Fundația Auchan.
Fundația Auchan finanțează cu peste 80.000 de euro producția materialelor didactice
Promovând accesul la hrană bună și educația privind alimentația sănătoasă, ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun și sănătos, păstrarea identității și a tradițiilor culinare, interacțiunea socială și importanța nutriției, Fundația Auchan este partener strategic al programului educațional Sărbătoarea Gustului.
„Începând din această toamnă, copiii din clasa a III-a din toată România vor deveni participanți activi și promotori ai programului „Mănâncă bine” creat de asociația Sărbătoarea Gustului. Este un proiect plin de sens, care pune accent pe alimentația sănătoasă, pe ingrediente locale, ceea se înscrie pe deplin în strategia noastră de sustenabilitate. Suntem mândri să fim parte din acest proiect și să acționăm responsabil în educația generațiilor viitoare”, a declarat Corina Dospinoiu, Director Sustenabilitate, Auchan România.
Educația pentru un stil de viață sănătos printr-o alimentație diversificată și o atitudine eco-responsabilă pe care Sărbătoarea Gustului o realizează prin „Broșura Pedagogică” și cartea „Arta de a mânca bine” este un instrument pedagogic masiv prin care se dobândesc și cunoștințe de geografie, științe ale naturii, francofonie, cultură, istorie, turism, agricultură durabilă și meserii din industria alimentației și serviciilor Horeca.
Programul Sărbătoarea Gustului este susținut și de partenerii: Ecocert Romania, Michelin, Edenia, Up Romania, Continental Hotels, Europcar, Leonidas, Ft-Shop, Amia, Terre Bormane.
Despre Sărbătoarea Gustului
Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!
Asociația „Sărbătoarea Gustului” se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinților, liceenilor și tinerelor generații de bucătari prin informarea și transparența pedagogică asupra produselor, originilor acestora și modului de producție și trasabilitate. În egală măsură, Asociația își propune transmiterea cunoștințelor și încurajarea unui comportament alimentar echilibrat, sănătos și durabil.
https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului
https://www.instagram.com/sarbatoarea_gustului
Despre Fundația Auchan
Fundația Auchan promovează accesul la hrană bună și sănătoasă ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun și sănătos, păstrarea identității și a tradițiilor culinare și interacțiunea socială. Astfel, lupta împotriva insecurității alimentare urmărește asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de bună calitate și în cantități suficiente pentru persoanele aflate în situații vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot în lume, Auchan dezvoltă proiecte pentru o alimentație sănătoasă colaborând și sprijinind producătorii locali, elaborând game de produse marcă proprie, mai sănătoase și mai prietenoase cu mediul sau diversificând oferta de produse bio.