Dictionar
Romana Franceza
Bucatar Cuisinier
Cine sunt si cu ce se ocupa?
Munca de bucatar este aceea de a prepara mâncarea.
Care sunt îndatoririle postului?
Obligatiile includ: sa conlucreze la gasirea preturilor convenabile pentru procurarea alimentelor, sa calculeze si sa fixeze pretul pentru mâncarea gatita, sa pregateasca meniul, sa comande, sa receptioneze, sa testeze si sa depoziteze ingredientele alimentare – sa pregateasca mâncarea în conformitate cu retetele si formulele date (care includ calcularea cantitatilor necesare de materiale specifice pentru cantinele mari si pentru unitatile mai mici) – sa aranjeze mâncarea înainte de a fi servita – sa pregateasca si sa aranjeze mâncarea pentru banchete, receptii etc. – sa pregateasca si sa aranjeze mâncarea pentru diete speciale – uneori sa si serveasca mâncarea la dineuri – sa pregateasca propriile retete de mâncaruri noi – sa coopereze în întretinerea ustensilelor de bucatarie si a echipamentului.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii?
De obicei munca se desfasoara în bucatariile din cadrul hotelurilor, restaurantelor, snack barurilor, cafenelelor, barurilor, spitalelor, cantinelor scolare si de fabrica, resedintelor si caselor particulare. Mediul de lucru implica temperaturi mari si atmosfera sufocanta. Un bucatar lucreaza adesea în schimburi.
Ce instrumente / echipamente folosesc?
Cel mai des folosite ustensile sunt: aragaz, grill, cuptor, inclusiv echipament de coacere cu program, cântare, vase de masurat cantitatile, cutite, linguri pentru gatit, spumiere, oale, masini de framântat aluatul, teluri etc. Trebuie sa fiti priceput în lucrul manual.
De ce aveti nevoie pentru a reusi?
Sa fi terminat o scoala de calificare în domeniu, sa fiti curat, sa va preocupe esteticul, sa aveti talent de organizare la locul de munca, sa fiti dibace, în particular sa aveti degete agile, sa puteti distinge gusturile si mirosurile. Nu trebuie sa fiti purtator de boli infectioase.