Compozitia in 100 g de mazare – 17 kcal
amidon,
potasiu,
calciu,
fosfor,
magneziu,
sodiu,
fier,
zinc,
mangan,
fluor,
vitaminele C,
B1, B2, B6, PP, E, K,
acid folic,
provitamina A.
Putina istorie !
La început mazărea era cultivată doar pentru seminţele uscate. În secolul al XVI-lea în Olanda s-a început cultivarea mazării delicate, crocante, care se mânca împreună cu tulpina. Este un minunat adaos pentru rizoto, se poate combina cu carnea şi cu fructele de mare.
Acest soi a ajuns ulterior în Asia, unde şi-a câştigat foarte rapid o uriaşă popularitate. Astăzi mazărea dulce este un foarte important element al bucătăriei asiatice.
Gustul mazării este poleit de către condimentele acestei bucătării, ca de pildă, sosul de soia, sosul de stridii, susanul sau ghimber. Se combină foarte bine cu orezul şi cu sosurile dulci – acrişoare.
Influenţa „ronţăitului” de mazăre asupra succeselor economice ale Chinei, Japoniei sau Coreei nu a fost încă confirmată de cercetători.