Provocarea a fost in a alege ingredientele …
Sarbatoarea Gustlului se implica in educatia tinerelor generatii de bucatari.
Provocarile tinerilor elevi au fost de a alege ingrediente de la piata sau din magazin si de a creea reteta zilei, asa cum se obisnuieste in restaurantele frantuzesti care au ca specific „la cuisine du marché” si care in fiecare zi propun clientilor un nou meniu.
Acest tip de restauratie este specifica acelor bistro-uri ce au un Chef patron, chef care se trezeste dis de dimineata, intra in piata si isi alege produsele de la producatori locali. Aceasta practica ajuta economia locala, pune in valoare produse de sezon si mai presus de toate invita la creativitate si originalitate.
Tinand cont de acest lucru, Sarbatoarea Gustului, in cele 5 zile de la Romexpo unde s-a desfasurat targul Indagra Food & Carnexpo, a organizat un turneu educational de formare profesionala pe care l-a oferit liceelor si scolilor cu profil alimentar care formeaza noi generatii de bucatari. Cu acest prilej insuflam bucatarilor de maine un aer proaspat cu privire la meseria de bucatar si de a ii inspira sa devina Chef patron de restaurant.
Chef cu talentati cu experienta vasta in domeniu si un Chef Bucatar invitat special din Franta, Marie Jo Le Guen Geffroy, membru al Asociatiei „Chefs de la République Française” au format intens in meseria de bucatar, pe parcrusul celor 5 zile, elevi de la Colegiul Economic Viilor, Liceul Dinicu Golescu si de la ICEP Hotel School.
Chefii care i-au invitat pe tinerii bucatari, care nu peste mult timp isi vor lua meseria in brate, sunt :
Marie Jo Le Guen-Geffroy – Chef la Ministerul Outre-Mer – www.outre-mer.gouv
Reteta: File mignon de porc, niochi de cartofi si ananas cu coriandru
Chef Robert Voicu & Chef Laszlo Szabolcs – Unilever Food Solutions
Reteta : Muschiulet de porc Provensale
Chef Stefan Daniel Popescu – Hotel Pullman
Reteta: Cod cu duo de morcovi si dovleac insotit de usturoi confiat
Chef Costel Dumitru – Taverna La Kostas
Reteta: File de macrou cu legume de toamna
Chef Patrick-Pierre Pettenuzzo – Partener Fondator la Sarbatoarea Gustului.
Reteta: Rizotto de paste „coquillette” cu bacon si pui roti.
Totodata, mai multe ateliere de paine si viennoiserie au fost sustinute pe parcursul celor 5 zile de catre Sebastian Soltan – Chef & Trade Category Manager la Macromex (Edenia, La Lorraine, Corso, La Strada) imbogatind bagajul de cunostinte si experienta al elevilor participanti din cele 3 scoli.
Parteneri Media: Agerpres, Food Story, Retete – Bucataria de Azi
Motto-ul nostru : Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planeta !