Renaşterea, cunoscută în Italia, ne-a lăsat gustul pentru produsele de patiserie şi pentru prăjituri, dar şi o alta noutate: frigul, sub formă de zăpadă şi gheaţă.
În această perioadă apar cârnaţii de porc, carnea presărată cu ghimber.
Furculiţa cu doi dinţi îşi face de asemenea apariţia şi este foarte apreciată pentru virtuţile sale, nu îţi mai murdăreşti mâinile!
Graţie lui François I, iaurtul îşi face marea apariţie în Franţa: majestatea sa, care avea puterile sleite, a fost salvat miraculos printr-o cură de lapte misterios, administrat de un medic turc, care a refuzat să divulge secretul: iaurtul!
Recunoaşterea bunului gust (sec XVII)
Până în prezent, nu exista încă distincţia între „bun” şi „rău” în privinţa gustului. In secolul al XVII-lea sunt definite gastronomia şi regulile de bun gust, care vor fi un criteriu de deosebire socială.