La Lyon, parintele gastronomiei, Paul Bocuse, supranumit si „bucatarul secolului”, a initiat cea mai prestigioasa competitie culinara din lume. Pe durata zilelor de competitie, orasul freamata de jurnalisti, bucatari si producatori.
Lansat oficial in 1987, Bocuse D’or este un concurs riguros si autentic, intocmai ca si renumitul Chef. Pentru ca se trage din aceasta regiune a Frantei, Paul Bocuse organizeaza finala mondiala de fiecare data in acest oras, considerat “capitala mondiala a gastronomiei”.
Aici concureaza doar finalistii, care se lupta pentru Trofeele de Aur, Argint si Bronz, modelate exact ca si trofeele olimpiadelor sportive. Tinerii bucatari care ajung aici trec mai intai prin selectii nationale, urmate de semifinale continentale.
Orasul Lyon a devenit celebru ca destinatie culinara prin “mamele lyoneze”, pe la jumatatea secolului XIX. Aceste bucatarese erau cunoscute pentru ingeniozitatea si creativitatea culinara. Una din aceste mame se numeste Mère Brazier, prima femeie care a obtinut 3 stele Michelin in 1933. Alaturi de ea, Paul Bocuse a facut primii pasi in bucatarie.
Dupa 15 participari, in sfarsit USA urca pe podiumul concursului Mondial de Gastronomie, castigand trofeul Bocuse d’Argent.
La Lyon, numele lui Paul Bocuse circula pe buzele tuturor gurmanzilor, a tuturor profesionistilor si artizanilor. Aici, amprenta lui este cea mai mare: Paul Bocuse are in acest oras 7 braserii, un hotel si primul fast-food frantuzesc « de chef ». Pe plan mondial, Paul Bocuse este presedinte de onoare pentru multe asociatii de bucatari, iar numele lui este asociat cu mai multe restaurante din Japonia si un restaurant in Disneyland Orlando.
Dans les cuisines de Collonges en 1997 – Paul Bocuse si Patrick-Pierre Pettenuzzo
Salonul international Sirha din Lyon, locul unde se nasc trendurile culinare
La salonul international Sirha din Lyon, gasesti orice cauti, fie ca esti un bucatar independent, un furnizor de echipamente, un creator de arta in farfurie sau pur si simplu pasionat de gastronomie. Este o adevarata sarbatoare. Profesionistii din domeniu se strang in jurul unei cafele, a unei cupe de sampanie, a unei portii de ratatouille sau in jurul unui hamburger cu foie gras si discuta, fac schimb de idei, vorbesc despre proiectele lor.
Mai mult ca niciodata, Salonul International Sirha le-a oferit profesionistilor din lumea intreaga inspiratie si noutati exclusive din domeniu. In cifre, salonul 2015 a avut peste 189.000 de vizitatori, 19.000 de chefi, 725 de noutati lansate, aproape 1000 de jurnalisti si peste 1600 demonstratii zilnice. Sirha 2015 a fost un adevarat catalizator de tendinte, locul unde se inventeaza bucataria de maine.
A doua editie World Cuisine Sumit a reunit inca o data in inima salonului liderii mondiali ai sectorului Food Service. Prin perspectivele futuriste, tematicile concrete de inovare si de management pentru noile pariuri din industria horeca, acest sumit a reunit profesionisti din toate orizonturile: 450 de participanti, 35 speakeri, chefi prestigiosi precum Gaston Acurio, Alain Ducasse, Régis Marcon, Régina Tchelly, Alexandre Gauthier, Anatoly Komm, Yoshihiro Narisawa…; Presedinti de firme internationale de renume : Olaf Koch, CEO Metro, Ilham Kadri, CEO Diversey, Stéphane Layani, CEO Semmaris Rungis.
Cei mai buni producatori din lume recunosc ca nu isi permit sa lipseasca de la acest salon. Sabine Masse, repezentanta prestigioasei « Maison Masse » specializata in foie gras, decalara pe postul de televiziune France 3: „Prezenta noastra in cadrul Sirha este estimata la aproximativ 100.000 de euro pentru 90 de metri patrati, nu putem niciodata cuantifica in mod real ROI-ul, dar stim ce am pierde si cat ne-ar costa in imagine si notorietate daca nu am luat parte la acest salon.“
Petrecand 7 zile in orasul natal, este un moment intens de bucurie unde regasesc foarte repede gusturile si produsele cu care am fost obisnuit, unde ma reintalnesc cu profesionisti dragi mie din aceata industrie a gastronomiei si a meseriilor gustului cu care impartasesc impresii si momente de convivialitate. Pe culoarele „Les Halles Paul Bocuse”, cand în trecut, imi cumparam carnea de la macelarul lui Paul Bocuse, sau faimoasa branza de vaca Saint-Marcellin de la Mère Richard sau specialitatea de porc ca Sabodet de la Maison Sibilia.
Anul acesta, am decis sa gust faimoasa terina de la Maison Reynon „L’oreiller de la belle Aurore”, o terina in crusta alcauita din 13 carnuri de vanat si carnuri de pasare, deci Grouse d’Ecosse (o pasare din scotia) amestecata cu timus de vitel, foie gras, trufe si fistic – toate acestea gatite timp de 8 ore la cuptor. Un deliciu de degustat macar o data in viata.
In sfarsit, cum sa nu termini o calatorie la superlativ in ultima seara a sejurului la una din braseriile lui Paul Bocuse, alegerea a fost „Le Sud”. Terina de foie gras, scoici Saint-Jacques & risotto cu citrice, pastilla de pasare, piept de rata Rosini cu escalop de foie gras… Simplitate, gust, produse de calitate si un serviciu ireprosabil, in final o cina intr-una din cele mai bune braserii din Lyon.
Patrick-Pierre Pettenuzzo este consulant si profesionist in industria Hotelurilor si Restaurantelor cu un know-how acumulat in Franta timp de 21 de ani, actual partener-fondator la Sarbatoarea Gustului.
Articol de Patrick-Pierre Pettenuzzo – Jurnalist freelance din 1996
Follow us: on Facebook