Daca in 1989 romanii isi castigau libertatea si, odata cu ea, libertatea de a manca, in aceeasi perioada, in Franta, Jean Luc Petitrenaud, jurnalist si critic gastronomic, s-a gandit ca este momentul sa ii invete pe elevii francezi sa manance bine si corect. El a initiat «Ziua Gustului», o forma de raspuns la atacurile puternice din anii ’80 ale lanturilor de fast-food american.
Jurnalistul nu a fost singur. I-a avut alaturi de el pe reprezentantii Ministerului Educatiei, dar si pe cei ai industriei agro-alimentare. El a ales o zi in care mergea in scoli ca sa le spuna elevilor lucruri simple ca: „Pestii nu se nasc taiati in patratele si preparati pane!”, sau „Carnea de vita nu apare in hamburger din senin!”. Incet-incet, copiii parizieni au inceput sa fie curiosi la informatiile despre mancarea adevarata, pe care unii doar si-o mai aminteau de la bunicile care gateau cu pasiune si talent.
Un an mai tarziu, ziua a devenit «Saptamana Gustului» si 1.200 de sefi bucatari au inceput sa dea lectii de gust in toata Franta.
In fine, anul acesta, intre 11 si 17 octombrie, Saptamana Gustului propune trei poluri de animatie. In „Atelierele Gustului” va fi organizata o manifestare prin care participantii vor fi invitati sa adere la valorile acestui eveniment unic. Cu «Mesele Gustului», bucatarii sefi va propun meniuri speciale la pret redus si va dezvaluie tot ceea ce stiu jucandu-se cu gamele gustului. Va fi un regal pentru ochi, un foc de artificii pentru gura, o explozie a simturilor! Cea de-a treia manifestare se va numi «Lectiile Gustului», pornind de la ideea ca acest simt se educa si se cultiva. Sefii bucatari, brutarii, macelarii, branzarii vor deveni profesori si educatori ai gustului. Vor preda retete si vor dezvalui trucuri reprezentand tot atatea pretexte pentru a inventa exercitii recreative si instructive pentru elevii curiosi. O saptamana a gustului in Romania – utopie sau necesitate?
In Romania, aparitia fast-food-urilor prin 1995 a avut meritul de a impune norme de igiena si regularitate, precum si posibilitatea de a manca produse diferite. Totusi, daca pe ecranele televizoarelor vedem deseori mesaje despre problemele pe care le ridica o alimentatie prea grasa, ai impresia ca aceste mesaje nu sunt ascultate, deoarece copiii romani au din ce in ce mai multe probleme legate de obezitate. In acelasi timp, exista o problema de promovare a adevaratei gastronomii. Chiar daca echipe romanesti participa la concursuri internationale de gastronomie, performantele lor nu sunt decat foarte rar mentionate in presa generalista si apar doar in revistele profesionale, a caror audienta este limitata, prin natura lor. Exista insa si exceptii de la regula care promit. Astfel, Cezar Munteanu, revenit in Romania dupa o bogata experienta in strainatate si chef la Grand Hotel Continental, unitate de 5 stele, se lupta pe toate fronturile pentru a promova gastronomia. Sarcina nu este usoara si pare destul de dificil sa gasesti colaboratori de calitate.
Secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rajnita, spunea acum cativa ani ca in Romania este nevoie de aproximativ 10.000 de bucatari bine formati, la standarde internationale! Aceasta cifra probabil ca a ramas neschimbata. Chiar daca au revenit in tara cativa bucatari bine formati, nu este suficient, pentru ca au aparut intre timp si noi localuri. Toate acestea in conditiile in care nu exista scoli profesionale care sa isi merite reputatia – si aici nu vorbim doar despre bucatari, ci si despre chelneri, somelieri, sefi de sala… Ca urmare, nu trebuie sa ne mire ca in fiecare an auzim aceeasi ”litanie”: litoralul bulgaresc este preferat celui romanesc. Chiar si restaurantele istorice si-au pierdut traditia. In Capsa anilor 1930, pe Calea Victoriei, s-au format generatii de bucatari. Claude Terrail, celebrul bucatar de la nu mai putin celebrul Tour d’Argent din Paris, vorbea despre Capsa la modul laudativ. Astazi, restaurantul a fost refacut, dar a devenit un spatiu fara suflet. In acest an se implinesc 400 de ani de la moartea regelui Henri IV, autorul celebrei fraze «In fiecare duminica, fiecare francez trebuie sa aiba o gaina in oala». In Romania, e greu de presupus ca, in acest moment, unii oameni isi mai pot implini acest obiectiv. Cu atat mai putin sa vina la restaurant, pentru a se bucura de minunile gastronomiei sau de o alimentatie corecta…