Ciresele

 

Compoziţia medie a cireşei în 100 g: 
82% apă
15g glucide
0g proteine 
0g lipide
250kJ aport energetic.

Puţină istorie!

Introducerea culturii de cireşe la Roma, în grădinile capitalei, i se datorează lui Lucullus.

Dar cireşii existau cu mult înainte de Lucullus, în stadiu sălbatic, deoarece strămoşii noştri, oamenii din Neolitic, mâncând cu mare poftă cirese sau preparând din ele sucuri.

Sănătate

 

Cireaşa este bună pentru sănătate, fiind bogată în vitaminele A, B, C, în fier, calciu, oligo-elemente (zinc) şi în zahăr.

Este diuretică, remineralizantă, recomandată în cazuri de reumatism, artrită, calculi renali şi biliari. Există mai multe soiuri de cireşe: roşii sau albe cu carne tare şi dulce, cireşe dulci, cireşe sălbatice, cireşe cu coada scurtă, cireşe amare, specia numită „montmorency”.

Cireşele ne ajută să facem excelente prăjituri, tarte, compoturi, „clafoutis” (o prăjitură specială cu cireşe), lichior, salate de fructe, dar, bineînţeles, pot fi mâncate şi ca atare.