Cunoştinţele gastronomice sunt necesare tuturor oamenilor, căci ele sunt cele care le furnizează plăcerea ce le este destinată; această utilitate creşte cu cât clasele sociale sunt mai înstărite; în sfârşit, ele sunt indispensabile celui care se bucură de un venit foarte mare, primeşte multă lume, fie că face un act necesar de reprezentare, fie că îşi urmează inclinaţiile, fie că vrea să fie la modă. Aceste cunoştinte constituie pentru el un avantaj special, chiar dacă de felul în care se pregăteşte masa se ocupă un personal calificat; poate supraveghea acest personal, chiar dacă este de încredere, poate dirija operaţiunile în numeroase ocazii.
Prinţul de Soubise avea într-o zi intenţia să organizeze o sărbătorire; trebuia să se încheie cu o masă (târzie) de seară şi a cerut meniul. Maître d’hôtel se prezentă în faţa lui cu o mare pancartă decorată cu vignete şi primul articol pe care căzură ochii prinţului era : cincizeci de bucăţi de jambon. ” Cred, Bertrand, că exagerezi, cincizeci de bucăţi de jambon! Vrei să dai o masă regală întregului meu regiment? … Nu, prinţe; nu este totul pentru această masă; surplusul îmi este necesar pentru spaniola, blondele şi garniturile mele .. Bertrand, vrei să mă furi, nu aprob acest articol … Ah, zise Bertrand, stăpânindu-şi furia, nu ne cunoaşteţi resursele. Ordonaţi, şi cele cincizeci de jamboane care v-au ofuscat le pot face să intre într-un flacon de cristal nu mai mare decât degetul meu”. Ce se putea răspunde la o asemenea aserţiune? Prinţul a surâs, a aplecat capul şi a semnat. Influenţa gastronomiei în afaceri !