Compoziţia medie a roşiei crude în 100 g:
93% apă
3g glucide
0g proteine
1g lipide
70kJ aport energetic

Puţină istorie!

Rosia este de origine peruviană. Ea a apărut în Europa ca pradă colonială şi a fost adusă de către spanioli şi portughezi. Pe atunci i se spunea „Măr Peruvian” sau „Măr din Peru”.

Este o leguma ce arpartine sezonului cald. Este adevarat ca astazi le gasim o gasim in piata in orice anotimp, dar ea in mediu natural poate fi culeasa in lunile de vara.

În 1760, într-un catalog – Vilmorin Andrieu – ea figura între plantele ornamentale. În 1778, ea este admisă ca plantă comestibilă. Roşia este considerată legumă din anul 1785.

Ea este leguma cea mai consumată în Franţa.

Formele lor sunt diverse:

  • ca boabele de măsline, ovale, mai puţin suculente,
  • ca boabele de cireaşă, uşor crocante, suculente, consumate printre altele la aperitiv,
  • perfect rotunde, cu miezul ferm şi suculent.,

Roşia este bogată în săruri minerale: nitraţi, tartraţi; vitaminele A, B, C, K. Aperitiv, diuretic, ea facilitează digestia. Este utilă pentru cazurile de artrită şi gută..

Roşia este excelenta în salate, în supe, în roşiile umplute cu carne, alaturi de carnea de peşte etc..

Un sfat util
Pentru decojirea uşoară a roşiilor – într-o cratiţă cu apă care fierbe se pun roşiile şi se lasă 1 – 2 minute, se scot şi se decojesc. Se lasă la răcit înainte de a fi gătite.

Calendar
Ideal de consumat in lunile :
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie

 

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil