Inspirat de „La Semaine du Gout” – dupa 21 de ani de traditie, iar Romania este prima tara selectionata din Europa pentru a implementa conceptul.
Pe plan local, evenimentul are loc in perioada 17-23 octombrie, cu sustinerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale, Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism. Valorile fondatoare ale Saptamanii Gustului sunt: educatia gustului, incurajarea unei alimentatii echilibrate, transmiterea cunostintelor, diversitatea gustului si a diferitelor savoril, informarea clara si transparenta a publicului despre alimente si originea lor.
In Romania, evenimentul a fost lansat anul trecut pe 9 noiembrie, fiind denumit „Ziua Gustului”. Lectiile Gustului s-au desfasurat in premiera la Scoala Centrala din Bucuresti. Pe parcursul intregii zile au participat atat elevi din clasele primare, cat si din clasele de gimnaziu. Sefi Bucatari – Cezar Munteanu si Cristi Eremia au tinut lectii despre gust si despre ce inseamna alimentatia sanatoasa si echilibrata.
In 2011, Saptamana Gustului cuprinde tot Bucurestiul, debutand cu un cocktail inaugural la care sunt invitati reprezentatii ministerelor, mass-media, parteneri si invitatii lor, sefi bucatari VIP.
Lectiile Gustului se vor tine in mai multe clase primare pentru un numar de 35.000 de elevi. Elevii vor primi o diploma si o toca de bucatar inscriptionate cu sigla Saptamana Gustului si moto-ul „Eu sunt Seful Bucatar”
Maestrul Bucatar Stefan Bercea, presedinte al Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism va mobiliza ansamblul de bucatari din asociatie pentru a tine lectii despre gust.