“Saptamana Gustului”, eveniment ce se deruleaza in perioada 17 – 23 octombrie sub sloganul “Gustul se educa pe intreg parcursul vietii”, reuneste in acest an 10 chefi, 40 de scoli si aproximativ 50 de restaurante din Capitala. Scopurile sunt educarea gustului, in special din copilarie, incurajarea unei alimentatii echilibrate, transmiterea cunostintelor, diversitatea gustului si savorile sale, informarea clara si transparenta a publicului despre alimente si originea lor.
In scoli, “Lectiile Gustului” vor debuta la Scoala Centrala din Bucuresti, miercuri, 19 octombrie, la ora 10. Lectiile se adreseaza elevilor din ciclul primar si cel gimnazial, iar maestrii bucatari, brutari, mezelari etc. vor “preda” despre ceea ce inseamna alimentatie sanatoasa si echilibrata. In total, aproximativ 35.000 de elevi, din circa 40 de scoli bucurestene vor participa la aceste manifestari, in cadrul carora vor primi o diploma si o toca de bucatar inscriptionate cu sigla Saptamana Gustului si moto-ul „Eu sunt Seful Bucatar”.
Pe langa “Lectiile gustului” derulate in scoli, in acest an evenimentul mai cuprinde trei manifestari: “Mesele gustului” – se vor desfasura in restaurante, crame si bistro-uri si vor oferi publicului gurmand cu meniuri la preturi atractive; “Atelierele gustului” – se vor desfasura in piete, hipermarketuri si cantine si vor include lansare de produse noi, demonstratii de folosire a unor produse, degustari; “Chef in Campus” – se va desfasura in licee si universitati si va cuprinde conferinte pe diferite teme, demonstratii de retete creative cu buget rezonabil. Mai multe detalii despre acestea se gasesc pe site-ul dedicat –
Evenimentul este sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Institutul francez, Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism.
Evenimentul a fost lansat anul trecut, pe 9 noiembrie, fiind denumit „Ziua Gustului” si s-a desfasurat la Scoala Centrala din Bucuresti. In Franta, in 1989, Jean Luc Petitrenaud, jurnalist si critic gastronomic, a initiat “Ziua Gustului”, cu sprijinul Ministerului Educatiei si al reprezentantilor din industria agro-alimentara. Prima zi a “Gustului” a avut loc pe 15 octombrie 1990 la Place de Trocadero, iar 350 sefi bucatari au impartasit prima lor „Lectie despre Gust”.