rar, cu dictie perfecta de francez, intr-un bistro pe malul Senei. Bucataria franceza e un cult si trebuie tratata ca atare. Lista de arome, mirosuri si delicatese poate continua, pentru ca bucataria franceza are resurse infinite. Salate stropite bine cu ulei de masline, branzeturi, melci si scoici, tarte si vin parfumat.
Bucatariei franceze ii datoram escalopul, sufleurile, maioneza, savarina, sarlotele, salata boeuf, bitfecul, muschiul Chateaubriand si sparanghelul gratinat.
Masa – un ritual sfant la francezi
Franta se poate lauda cu mii de restaurante (cateva mii sunt numai in Paris), unde maestri bucatari invartesc magic ingrediente si pun pe mese in fata turistilor curiosi sau a francezilor gurmanzi delicatese unice in lume. Franta se lauda cu mese copioase, pregatite indelung si savurate pe indelete alaturi de familie, o dupa-amiaza intreaga. Ritualul mesei de duminca e sfant, iar felurile de mancare pot constitui, singure, o carte de retete.
Mandria Frantei
Franta se poate lauda cu sute de feluri de branzeturi sau cascaval: branzeturi proaspete, cu coaja acoperita de mucegai alb, cu mucegai albastru natural, cu coaja spalata, branza din lapte de capra sau vaca, din lapte pasteurizat, presate la rece sau la cald. Beaufort, Camembert, Roquefort se vand pentru gurmanzi si pe internet, si au ca orice delicatesa, preturi pe masura..…100g pot sa coste cateva zeci de euro. Franta se poate mandri cu soiuri de vinuri care au renume mondial care imbata simturile si insotesc fiecare fel de mancare in parte.
O istorie scrisa in bucatarie
De sute de ani francezii traiesc o interminabila poveste de dragoste cu arta culinara, condimentata de schimbarile epocii si influente exotice externe. De la 1675, de cand in Paris se infiinteaza primul restaurant, Franta si-a ridicat preparatele culinare la rang de arta si a dat lumii celebrele sosuri si pateuri, specialitati de prajituri si dulciuri de bucatarie.
De la mesele din Evul Mediu, ce contineau doar paine si cereale, Franta a trecut prin schimbari radicale in domeniul gastronomiei. La mijlocul secolului al XIX-lea aristrocatii francezi se infruptau din meniuri copioase, iar mai tarziu, in secolul XX , “les chefs” au furat mici secrete din bucatariile altor tari si si-au diversificat meniul pentru turistii care le-au invadat tara. Si acum, pentru turistul neinitiat restaurantele franceze reprezinta o sursa fara limite de delicii.
Delicii in fiecare colt de tara
Francezii au invatat sa nu-i plictiseasca pe strainii veniti sa le guste din minuni si fiecare regiune in parte are parfumul ei. In Normandia si Bretania (nord-vest) aromele de unt si mere iti ametesc simturile.In sud-vest poti gusta specialitati de foie gras (pate de gasca) si ciuperci. In sud-estul Frantei, coastele Mediteranei aduc alte influente: uleiul de masline e la mare cinste, salatele si ierburile aromatice, de asemenea. In est, germanii au lasat “urme” in bucatarie: carnatii, slanina sau berea sunt pe orice masa. In nord-est sampania umple paharele, in timp ce in nord-vest delicatese sunt crustaceele, scoicile, fructele de mare si alte soiuri marine. Bourgogne si Bordeaux sunt cunoscute pentru vinuri, Savoia pentru branzeturi. Fiecare loc are gustul si mireasma lui.
Cu atata mancare ai putea crede ca francezii au grave probleme de greutate. Surprinzator, sunt printre cei mai zvelti si mai sanatosi europeni. In sudul Frantei meniul consta in mese usoare si multe fructe si legume, iar in rest, chiar daca sosurile bogate in grasimi dau “greutate” unei mese acestea sunt “stinse” cu vinul rosu. Vinurile sunt mandria Frantei, in tara si peste hotare. Sunt zeci de sortimente de vin rosu, alb, sec sau dulce la care se adauga faimoasele sampanii. Si nici nu trebuie sa fii un mare bautor ca sa le apreciezi. Le vei iubi pentru peisajul si ospitaliatatea celor care le produc.
Daca te afli intr-o seara pe malul Senei, la Paris, sub lumina felinarelor si in sunet de sansoneta, nu ocoli bistroul, cafeneaua sau restaurantul care iti iese in cale. Lasa-te dus de valul de miresme si de aburii calzi si rasfata-ti papilele gustative cu o opera de arta.
In parteneriat cu FoodStory