Gastronomie
Uleiul de nuca aduce nota sa pe de-o parte dulce si pe de-o parte amara in salate, in vinegrete usor imbogatite cu otet Balsamic. Este de-a dreptul irezistibil in combinatia cu pestele prajit sau cu « coq au vin », « bouf bourguignon ». Este perfecta asocierea cu diferite branzeturi. Conservati-l iin frigider sau intr-un loc rece si intunecat pentru a-i prezerva intacte toate calitatile.
Proprietati si Beneficii
Uleiul de nuca este unul dintre cele mai interesante datorita prezentei acidului alpha-linolenic, numit acid gras esential, fiindca este indispensabil sanatatii si organismului nostru, precursor al Omega-3. Sunt extrm de rare uleiurile care au privilegiul sa contina Omega-3 pe langa uleiul de rapita si uleiul de nuca.
Omega-3 sunt extrem de importante pentru circulatie si vasele sanguine. Ele combat formarea de cheaguri in artere, reduc hipertensiunea, anihileaza trigliceridele in exces, moderand inflamatiile. Contribuie de asemenea la diminuarea riscurilor cardio-vasculare prin scaderea nivelului de colesterol.
Nu trebuie uitat rolul lor in buna functionare a creierului, care functioneaza de fapt datorita grasimii de origine strict alimentara ! De altfel creierul este organul cel mai bogat in grasimi, in special in Omega-3, care intervine in prevenirea depresiilor, a anumitor demente, in special a maladiei Alzheimer.
Consumul nostru spontan de acid alpha-linolenic este in general mai putin de jumatate din necesarul nostru. In plus, uleiul de nuca este bogat in magneziu, in fier, in vitaminele B6 si E.