Norvegia a castigat cea de a 15-a editie a Bocuse d’Or, dupa 5 ore si 35 de minute de competitie ce iti taie rasuflarea. Prestigiosul concurs de gastronomie – creat de Chef Paul Bocuse in 1987 – a adus la rampa cei mai buni candidati din lume in numar de 24 care au performat live in fata unui public 2700 participanti si sub privrea atenta a celor mai celebri chef din lume. Acest eveniment inchide un lung parcurs de 18 luni de selectii nationale si concursuri continentale.
Norvegia prin Orjan Johannessen de la restaurantul Bekkjarvik Gjestgiveri sa distins prin abilitățile sale excepționale și in prepararea produselor impuse : Bibilica « Label Rouge » crescuta in aer liber și păstrăv fario.
Norvegia, prin castigarea a 5 premii Bocuse d’Or si urcarea pe podium de 9 ori, demonstreaza o inconstestabila prezenta de calitate in acest concurs. Orjan Johannessen am mai participat in finala Bocuse d’Or din 2013.
USA castigand locul 2, arata o impecabila calitate a Gastronomiei Americane.
Suedia nu e este o nou venita pe podium, dupa ce a castigat al doilea Bocuse Bronze, rămâne a 3-a țară în ceea ce privește realizările din concurs cu sase urcari pe podium.
Este a 2-a oara cand candidatul suedez participa in fianala concursului mondial Bocuse d”or, castigand in 2011 trofeul Bocuse de Argint.
CLASAMENT
BOCUSE D’OR – NORVEGIA
Orjan Johannessen de la restaurantul Bekkjarvik Gjestgiveri (Austevoll), a castigat trofeul Bocuse d’Or 2015 si 20 000 Euro.
BOCUSE DE ARGINT – USA
Philip Tessier de la rastaurantul The French Laundry (California), castiga trofeul Bocuse de Argint si 15 000 Euro.
BOCUSE DE BRONZ – SUEDIA
Tommy Myllymaki de la restaurantul Spira-Sjön-N.E.O.- Julita Wärdshus, a castigat trofeul Bocuse de Bronz 2015 si 10 000 Euro.
Premiul Special Fish a fost castigat de Hideki Takayama de la restaurantul Maison de Gill Ashiya (Rouen) – Japonia
Premiul Special Meat : a fost castigat de Matti Jamsen de larestaurantul G.W.Sundmans & Sundmans Krog – Finlanda.
Premiul pentru cel mai bun poster a fost castigat de Gabor Molnar de la restaurantul Excelsior’s Vinothek Winebar – Ungaria.
Premiul pentru cea mai buna campanie de promovare a fost castigat de Emiliano Javier Schobert de la restaurantul El Obrador (Bariloche) – Argentina
In inima Sirha la Lyon – capitala mondiala a gastronomiei, aceasta a 15-a ediție a Bocuse d’Or a a reunit cei mai buni tineri chefi in gastronomie din întreaga lume.
Aceasta a reprezentat o oportunitate pentru țările participante să se afirme și să promoveze gastronomia tarii lor. Cele 24 de bucătari care au luat parte la eveniment au venit din cele 5 continente și au subliniat cu brio patrimoniul culinar al țările lor.
Presedintia juriului a fost ocupata de de bucatarul american Grant Achatz (restaurant Alinea, 3 stele Michelin, Chicago, Statele Unite ale Americii), bucătarul francez Thibaut Ruggeri (castigator al Bocuse d’ Or 2013) și Jérôme Bocuse presedinte al Sirha.