Sarbatoarea Gustului / La fête du goût 2020/2030 pentru educație incluzivă privind alimentația sustenabilă în România.
✒
Cioran : „Mâncatul, un ritual, un act de civilizație, o poziție filozofică”.
Cioran : „Eating, a ritual, an act of civilization, a philosophical position”.
Cioran : „Manger, un rituel, un acte de civilisation, une position philosophique”.
* * * * *
„Festivalul Gustului”, o inițiativă educațională care încurajează liberul arbitru al tinerilor studenți, astfel încât aceștia să devină cetățeni informați și activi în consum.
Când există conștientizarea alegerii, există și libertatea de a mânca.
* * * * *
Despre Fête du Goût și motto-ul său: Motto: Bun pentru gust, bun pentru sănătate, bun pentru planetă!
✒️
„Ecologie alimentară: Înțelegerea alimentelor și a problemelor sale de sustenabilitate”
Asociația Fête du Goût – Sarbatoarea Gustului – Fiesta del Gusto – 2023-2030 este preocupată de creșterea conștientizării gusturilor autentice în rândul consumatorilor, copiilor și părinților, elevilor de liceu și tinerei generații de bucătari, prin informare și transparență educațională asupra produselor, originii acestora și transparenței metodelor de producție, precum și prin markere privind trasabilitatea. Asociația își propune, de asemenea, să transmită cunoștințe și să încurajeze obiceiuri alimentare diverse, echilibrate, sănătoase și sustenabile pentru o viață mai bună, mai sănătoasă și mai fericită.
Să ne amintim, de-a lungul vieții, că biodiversitatea este însăși esența vieții. Acest cuvânt, dacă îl despărți în două, este obiectul luptei pentru o alimentație mai bună și sustenabilă. Ceea ce este distrus este distrus pentru totdeauna, dar ceea ce este în pericol poate fi totuși salvat… Îmbogățirea microbiotei înseamnă, mai presus de toate, să-i oferi ceea ce are nevoie pentru a se multiplica. Fibrele alimentare reprezintă o sursă importantă de carbon și energie, dar diversitatea alimentelor rămâne cel mai important element.
Am devenit sedentari, așa că ar trebui să mâncăm mai bine și să reducem cantitatea de alimente pe care o consumăm. Cât despre mâncarea nesănătoasă, aceasta ar trebui evitată cu orice preț, deoarece nu conține suficiente vitamine și minerale și este bogată în zahăr, sare și grăsimi.
Așadar, nu ar fi mai bine să alegem o viață sănătoasă, departe de poluare și medicamente?
Educarea gustului poate fi cheia unei alimentații diversificate și echilibrate pe parcursul întregii vieți, dar este un teren puțin explorat în România.
De mai mulți ani, Daniel Dobre, co-fondator al programului educațional Sărbătoarea Gustului, se ocupă cu formarea celor mai tineri consumatori și este un partener de încredere al Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.
În cadrul întâlnirii cu László Borbély, am discutat detaliile lansării unui ghid pentru un stil de viață sănătos.
Ghidul este prezentat publicului prin scolii și este un instrument de conștientizare prin care putem reduce inclusiv risipa alimentară
– o prioritate a sustenabilității la nivel mondial și național.
A consuma fructe și legume de sezon, dar și a urma sezonalitate brânzeturilor, carne și chiar a peștelui, înseamnă pur și simplu să te aliniezi cu ciclurile naturii.
Cumpărarea alimentelor este cea mai eficientă modalitate de a contribui la reducerea gazelor cu efect de seră și de a vota zilnic cu furculița pentru o economie care ajută comunitățile locale sau poluează deșeurile.
✒️
Piata muncii Horeca trebuie sa se structureze si sa se pregateasca pentru 2007, dar initiativa poate sa vina doar din partea angajatorilor
In sectorul HoReCa nu se fac multi bani, cu atat mai putin in Romania, unde salariul minim este de 69 de euro – pe penultimul loc in fata Bulgariei comparativ cu toate tarile din zona euro, dupa cum arata un studiu european. Sa spunem doar ca salariul minim in Franta este de 20 de ori mai mare. Daca pentru romanii care lucreaza in acest sector este destul de greu sa-si gaseasca de lucru in Franta din cauza legislatiei destul de restrictiva, intervin croazieristii americani care vin in Romania si recruteaza pe capete personal necalificat pe care il platesc cu salariul muncitorilor din lumea a treia. Totusi, cu un salariu de aproape 1000 de dolari si o legislatie care autorizeaza orare flexibile, angajatul roman se simte pus in valoare si nu isi mai numara orele, din moment ce oricum e vorba de o experienta temporara.
Dar cu ce rezultate ?
In final, ne alegem cu o penurie de personal pe plan local, o demotivare din cauza salariatilor disperant de slabi si absenta unei perspective de evolutie sociala in afara lanturilor hoteliere, singurele capabile sa-si formeze angajatii cei mai merituosi.
Auditul intern sau cum sa le dati perspective angajatilor dvs
Este foarte adevarat ca in Romania nu exista multa transparenta, mai ales in scetorul HoReCa – o activitate in care este inclus aproape orice foarte usor. Si pe buna dreptate, in conditiile in care plata prin card e putin dezvoltata, clienti platesc cu fonduri ce provin dintr-o dubla contabilitate, in special pentru cei care au o activitate in exterior, deci cu vama unde serviciile acestor domni sunt cel putin incontrolabile.
Trebuie sa invete sa spuna ‘te iubesc’ clientilor, dar pentru asta trebuie ca patronii si managerii sa invete sa spuna ‘te iubesc’ angajatilor.
Pentru o firma mica, un jurnal intern al intreprinderii nu este adaptabil, la fel ca si dorinta de a discuta personal cu fiecare angajat nu este nici posibila nici de sfatuit pentru patronul unui lant de restaurante, de exemplu, care are 1000 de angajati.
Este foarte dificil sa se gaseasca cea mai buna modalitate de comunicare, adaptata tipului de interprindere, si, mai ales, sa supravegheze ca aceste sursele sa fie fiabile, pentru ca informatia primita sa fie cea mai corecta si cea mai sincera, altfel… dar, cunoasteti cu totii ce bine merge ‘radio-sant’ care functioneaza in permanenta si care nu se poate prinde pe unde FM.
Auditurile interne, discutiile, analiza tranzactionala, atitudinile, intalnirile, comunicarea non-verbala, sunt o multitudine de ustensile care, suntem siguri, va vor interesa; dar care, in plus, speram ca va vor face sa progresati in materie de resurse umane astfel incat echipele vor putea spune ca in sectorul, departamentul, firma, grupul in care lucreaza : ‘mesajele sunt transmise corect, si atat emitatorii cat si receptorii se inteleg 100 la suta’.
Din ce in ce mai mult, responsabili din industria hoteliera si restaurante sunt constienti ca, pentru a evolua si a face oferta sa raspunda cererii, trebuie sa incepi sa-ti asculti clientela. Cu siguranta, metoda contactului direct este cea mai raspandita, ceea ce este un lucru bun. Si oricum e mai bine decat sa te faci ca nu auzi nimic.
Or, critica, sugestiile, sunt lipsite de partea formala, care poate fi recuperata prin anchete punctuale sau permanente in randul clientilor, analize de vanzari sau statistici. Si remarcam ca cei mai interesati in folosirea acestor tehnice nu este rezultatul intrinsec, ci progresia sau regresia rezultatelor; vezi si comparatia cu alte puncte de vanzare similare sau identice.
Propunem prin auditul intern, numit si audit social, aplicarea unui procedeu pe echipe de salariati.
Va recomandam sa faceti acest audit printr-o persoana din afara firmei, pentru a avea, nu numai mai multa obiectivitate din partea intervievatorului, dar si un grad mai mare de sinceritate din partea intervievatilor.
Scopul acestei munci nu este de a sti cine ce gandeste – veti obtine aceste raspunsuri din intalniri (despre care vom vorbi mai tarziu) – dar va ajuta sa luati ‘temperatura sociala’ a firmei, si, la perioade regulate, sa masurati ‘supraincalzirea’ sau alcalomie.
In plus, veti sti daca mesajele voastre sunt transmise mai departe, iar pentru intrebarile inchise (cu raspuns da/nu) aveti raspunsuri in procente.
In ceea ce priveste intrebarile semi-deschise (ce credeti despre…) raspunsurile lor vor fi foarte diversificate, pentru ca va vor provoca uneori surpriza, sau indignarea ; dar vor deschide piste noi asupra domeniilor pe care nu vi le-ati fi imaginat nici intr-o suta de ani ca fac obiectul interesului angajatilor dvs.
Acestea sunt datele problemei ; mingea va apartine….
Astfel, cunoscand mai bine actorii din firma dvs, veti putea sa va ganditi la metode de management care sa va faca sa depasiti gestionarea haotica a personalului dvs. Veti putea sa-i ajutati si ii motivati pe cei mai valorosi si pe cei care isi doresc intr-adevar sa evolueze in cadrul profesiunii lor. De ce nu va puneti problema sa le permiteti sa plece pentru 3 sau 6 luni stabilind contacte si parteneriate serioase si justificate legal pentru ca ei sa se intoarca la dvs dupa o perioada nu doar bogata ca modalitati de formare si care in acelasi timp le permite sa progreseze din punct de vedere social. Bineinteles ca asta presupune costuri ridicate pentru firma, dar pe termen mai lung sau mai scurt, se va dovedi un beneficiu mai mare pentru profesiune in ansamblu si deci si pentru calitatea primirii in asezamintele dvs.
Evident, va puteti gandi intotdeauna ca salariatul nu se va intoarce neaparat la dvs, ca va incerca sa ramana in Europa de Vest cu orice pret. Riscul exista, nu are nici un sens sa il negam, dar este prea mic pentru a nu acorda o sansa in plus si a crea o piata a muncii care sa fie valorizanta in acest sector. In plus, cu auditul social pe care vi-l propuneam mai sus, va veti cunoaste mai bine angajatii si veti sti care dintre ei merita sa fie promovat. Este urgent sa ii constientizati pe salariati asupra necesitatii de a se forma acum, pentru ca maine, adica in 2007 nu vor avea nici o sansa sa gaseasca un loc de munca calificat daca astazi nu se gandesc la nimic altceva decat sa plece in afara fara sa invete sa isi faca bine meseria. Dar sa ne intelegem, aceasta luare la cunostinta nu trebuie sa vina de la baza, toti angajatorii din sector trebuie sa informeze si sa aiba initiativa de a organiza evolutia unei profesiuni care duce lipsa crunta de specialisti.
Merita ca pentru rentabilitatea firmei dvs si seninatatea clientilor sa organizati dvs insiva plecari temporare a angajatilor luand in calcul inlocuirea lor la timp mai degraba decat sa va confruntati cu plecari intempestive care produc pagube in functionarea serviciilor dvs.
Patrick Pettenuzzo ; Articol scris în 2006 pentru a anticipa intrarea în sectorul HORECA pentru Experții HRB. (devenu entre temps Trends HRB) Aproape 20 de ani mai târziu, aproape că încă este relevant.
✒️
Despre sezonalitate în iulie 2025
„Ecologie alimentară: Înțelegerea alimentelor și a problemelor sale de sustenabilitate”
Origine și sezonalitate
În iulie, natura ne oferă o gamă de fructe și legume proaspete, pline de aromă și nutrienți pentru a începe sezonul estival în formă maximă. ID-ul face un bilanț.
A mânca sezonier înseamnă și a consuma local. Recoltate coapte, fructele și legumele au mai multă aromă și conțin mai mulți nutrienți. Nu sunt doar mai sănătoase și mai economice, ci și mai ecologice, deoarece necesită mai puțin transport pentru a ajunge în farfuriile noastre.
Ce fructe și legume ar trebui să consumi luna aceasta?
În plus, este nevoie doar de câteva raze de soare pentru ca farfuria să își schimbe aspectul! Printre fructele care revin se numără rubarba, grapefruitul și, de asemenea, celebra căpșună, cunoscută pentru gustul său unic și numeroasele sale beneficii. Acesta din urmă ar proteja, de fapt, neuronii noștri de bolile neurodegenerativ și ar promova funcția musculară.
Pe lângă fructe, anumite legume revin și ele odată cu venirea vremii frumoase. Există câte ceva pentru fiecare, de la anghinare la spanac, sparanghel și ridichi, care au numeroase beneficii. Se spune că spanacul, de exemplu, are un efect protector care ajută la reducerea riscului de cancer.
La fel este și cazul ciupercilor, care datorită conținutului ridicat de antioxidanți previn îmbătrânirea celulară, sau al năsturelului, care detoxifică organismul și contribuie la lupta împotriva bolilor cardiovasculare.
A te hrăni, un act de rezistență și solidaritate cu lumea rurală, pentru bunăstarea ființelor vii. Pentru a preveni dispariția agriculturii noastre naționale, a produselor locale și a tradițiilor culinare ancestrale.
Conștient că realitatea contemporană are partea ei de constrângeri și posibilități. Și printre aceste posibilități, putem remarca o ofertă diversificată de mâncare și acces la diferite bucătării. Nu trebuie recreat modul de viață al unei alte epoci; mai degrabă, este vorba de actualizarea practicilor și obiceiurilor inspirate de principiile care i-au călăuzit pe nativi timp de milenii în relația lor cu spațiul locuit.
Această relație trebuie să fie directă cât mai des posibil și cu un intermediar pentru populațiile urbane, dacă nu există altă opțiune. Nu trebuie să facem compromisuri și să devenim dependenți de companii ale căror sedii se află în paradisuri fiscale enigmatice și care sunt izolate de orice rădăcini.
Delicioasa revoluție bioeconomică începe în școala primară, iar cetățeanul care va deveni cetățean va fi liber să aleagă #alimente bune pentru gust, bune pentru sănătate, bune pentru planetă! Un vot zilnic cu furculița, pentru microbiota ta, pentru fermierii tăi, pentru biodiversitatea mediului tău.
Cum ar trebui să ne gândim la mâncarea noastră în 2025?
Industria alimentară nu respectă aceleași legi ca alte industrii. Nu tehnologia o guvernează, ci factorul uman: ce vrea să mănânce consumatorul? Totuși, aproape nimeni nu știe dacă un anumit aliment este bun sau rău pentru el.
Pentru a clarifica lucrurile, este bine să ținem cont de trei reguli principale ale științei nutriționale. În primul rând, nu este ușor de observat efectele dietei asupra sistemelor funcționale complexe ale corpului uman. În al doilea rând, multe dintre consecințele unui tip de dietă își fac efectul doar pe perioade foarte lungi, mult mai lungi decât durata medie a majorității studiilor. Aceasta implică utilizarea de proiecții pe parcursul unei întregi vieți, de unde și riscul de erori. În cele din urmă, multe boli așa-numite „occidentale” sunt atât de complexe încât, după toate probabilitățile, nu au o singură cauză și nu pot fi tratate cu un singur remediu.
Dar ce înseamnă să mănânci sezonier și, prin urmare, local?
A consuma fructe și legume de sezon, dar și a urma sezonalitatea brânzeturilor, mezelurilor și chiar a peștelui, înseamnă pur și simplu să te aliniezi cu ciclurile naturii.
Cumpărarea de alimente este cea mai eficientă modalitate de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în obiectivul unei încălziri globale cu 2 grade, validat de acordurile de la #Paris.
Să știi că alimentele procesate, grase sau sărate sunt fără valoare; Aceștia sunt nutrienți goi. Prelucrarea distruge fibrele și oligoelementele, cum ar fi vitaminele, mineralele și altele. Pe lângă compoziția unor produse „scrise cu litere mici”, există un număr considerabil de componente nedorite și dăunătoare. Iată o listă neexhaustivă: coloranți, arome artificiale, conservanți, emulgatori, stabilizatori, fungicide, pesticide, zaharuri, sare, sulf, grăsimi, amidon, zer sau apă sărată, pentru a crește, de exemplu, volumul șuncii cu 20%.
✒️
Fructe și legume în iulie
Vara, piețele sunt pline de fructe și legume magnifice care ne încântă papilele gustative. Fructele sunt dulci și zemoase, legumele sunt pline de soare. Toate elementele sunt prezente pentru a crea rețete delicioase, proaspete și ușoare și pentru a avea o vară minunată! Așadar, iată lista de fructe și legume pentru luna iulie.
Descoperă cartea noastră: „Ghidul unei alimentații sănătoase”
✒️
Dispariția culturii Cucuteni-Trypillia, cea mai veche și mai strălucită civilizație matriarhală neolitică din Europa
De Robert Paris. E mereu același lucru: cauți ceva și descoperi, din întâmplare, ceva de 100 de ori mai bun.
O societate comunitară condusă de consilii de femei se schimbă brusc și radical, devenind pentru scurt timp un patriarhat bazat pe divizarea în clase sociale, apoi dispărând cu totul, lăsând doar urme…
Cunoscut sub numele de „Cucuteni” în România și „Tripilya” în Ucraina, termenul „Tripolye” era folosit în general în limba rusă. Această cultură europeană antică este renumită pentru ceramica și figurinele sale rafinate. În cea mai mare parte, această societate era în mod clar matriarhală și este chiar unul dintre cele mai faimoase exemple de societate în care consiliile femeilor conduc întreaga societate într-o manieră colectivistă și fără diviziuni de clasă.
De fapt, această civilizație a dispărut atât de mult (a fost redescoperită în 1884) încât probabil nu ați auzit niciodată de ea, până în punctul în care ați putea crede că nu a fost foarte importantă și dezvoltată pentru vremea ei, dar ați face o mare greșeală! Această cultură neolitică târzie a apărut în Europa de Est (în special în Ucraina, România și Moldova) între 5500 și 2750 î.Hr. (alți autori spun între 3500 și 2900 î.Hr.). Crearea sa este în același timp cu cele ale Sumerului și Egiptului. De fapt, această civilizație este împărțită în trei perioade:
• Antic: de la – 5300 până la -4600 î.Hr.
• Intermediar: de la – 4600 la -3200 î.Hr.
• Sfârșit: de la – 3200 la -2750 / 2600 î.Hr.
Cultura Cucuteni
Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada 5800-3200 î.Hr., și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii.
Cultura Cucuteni preceda cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia și se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată.
Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni. Poate aceasta sa explice si prezenta pe aceasta ceramica a unor simboluri spirituale străvechi (Yin și Yang, svastică,cruce) apărute prima dată în Europa în cadrul vechilor culturi danubiano-pontice (Cucuteni si Turdaş) si apoi la distanta de mii de ani si kilometri in Asia; asta pe lângă ipoteza inconstientului colectiv a lui Carl Jung.
Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.
Populația aparținând culturii Cucuteni avea o organizare protourbană, cu locuințe mari, cu vetre interioare. Aveau ca ocupație vânătoarea, agricultura și meșteșuguri casnice, cum ar fi: țesut, olărit, confecționare de unelte.
În locuințele ce fac parte din cultura Cucuteni au fost întâlnite câteva cazuri unde, în podeaua locuințelor, au fost descoperite oase umane, o posibilă mărturie a faptului că oamenii se îngropau la temelia caselor, în mod ritualic. Acest lucru pare să fie susținut și de lipsa necropolelor.
Specialiștii vorbesc despre un cult al zeiței-mamă, dovadă fiind statuetele antropomorfe descoperite. Populația Cucuteni practica și diferite culte solare evidențiate mai ales prin pictură.
Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, cu unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.
Nomenclatura : Cultura a fost inițial numită după satul Cucuteni, din Județul Iași. În 1884, Teodor Burada a văzut fragmente de ceramică în pietrișul din drumul dintre Târgu Frumos și Iași.
Geografie : Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Pe teritoriul României cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia.
Ritualuri si religie : Unele situri arheologice din cultura Cucuteni-Tripolia prezintă urmele unor edificii speciale situate în centrul așezământului, identificate de către arheologi drept sanctuare sacre. Înăuntrul acestor sanctuare au fost descoperite artefacte – unele intenționat îngropate împreună cu edificiul în sine – de o evidentă natură religioasă, care au oferit indicii despre unele dintre credințele, ritualurile și structura socială a acestei culturi preistorice. Mai mult, artefacte de o aparentă natură religioasă au fost descoperite și înăuntrul multor reședințe domestice aparținând culturii Cucuteni.
Cultura Cucuteni prezenta credințe magico-religioase. Asociate cu acestea sunt altare de lut ars descoperite în unele situri. La Trușești, județul Botoșani, a fost descoperit un altar cu busturi umane. Purtătorii culturii Cucuteni foloseau statuete și vase antropomorfe și zoomorfe în ritualurile lor.
Ritul funera : Pe teritoriul României până la acest moment nu au fost descoperite decât câteva morminte de înhumație, la Doboșeni, județul Covasna, și câteva morminte rituale la Traian, județul Neamț. Aceste descoperiri indică practicarea înhumării de către purtătorii culturii Cucuteni, cu toate că acestea nu au fost descoperite până acum.
✒️
Karine Jacquemart publică la edițiile Payot
„Pericolele alimentației noastre, excesele și consecințele sistemului agroalimentar asupra vieților noastre”.
Și în primele rânduri ale acestei cărți, ea își evocă furia, o furie pe care îi este din ce în ce mai greu să o reprime în fața violenței nerușinate a unui sistem care ne este impus, în special în farfuriile noastre.
Acum mai bine de 20 de ani, ea a decis să se angajeze pentru o mai mare justiție socială, așa cum relatează întotdeauna în introducerea cărții. Și a ales să lupte în prima linie pentru o mâncare sănătoasă, demnă și accesibilă. Acesta este esența muncii sale la Foodwatch.
Sunt cele mai ieftine produse mai puțin sănătoase?
Pentru Karine Jacquemart, totul este organizat astăzi astfel încât consumatorul să aleagă produsul care este cel mai rău pentru sănătatea sa. Ea explică: „Dacă te uiți cu atenție la sistem, iar sondajele arată acest lucru, 70% din achizițiile de alimente din Franța se fac încă în supermarketuri. Nici acest lucru nu este întâmplător; ci și pentru că multe întreprinderi mici au fost eliminate și nu avem întotdeauna de ales. Și 80% din această piață alimentară din supermarketuri este controlată de cele cinci lanțuri principale de magazine cu amănuntul.”
Apoi explică: „Te pun pe rafturi cu produse ieftine. Nu îți dau de ales; când ai un buget limitat, te îndrumă către produse care sunt mai puțin bune pentru sănătate. Și în spatele acestora, avem o epidemie de boli cronice. Asta spune Organizația Mondială a Sănătății, cu costuri colosale pentru societate.” Ea oferă exemple: „În primul rând, cu Foodwatch, am realizat un sondaj privind zahărul pe care l-am publicat la mijlocul lunii ianuarie. Din 400 de produse, am analizat 12 categorii de produse. Prima observație, știm asta, dar am demonstrat-o încă o dată și trebuie să se oprească, există prea mult zahăr adăugat în toate produsele, inclusiv în conservele de mazăre. A doua observație, am comparat în fiecare categorie de produse conținutul mediu de zahăr al celor mai ieftine cinci produse în comparație cu cele mai scumpe cinci produse. Sistematic, în cele 12 categorii, cele mai ieftine produse au fost mai dulci decât cele mai scumpe produse. Ai un buget limitat, ești făcut să crezi că ți se oferă produse ieftine, doar că acestea sunt produse care sunt mai puțin bune pentru sănătate. Al doilea exemplu, acum aproximativ zece zile, am publicat un nou sondaj cu alte asociații, am analizat peste 5.000 de promoții. Dintre aceste 5.000 de promoții ale principalelor mari foste companii de distribuție la scară largă, 66% optează pentru produse care contravin recomandărilor de sănătate publică.”
Cadmiul, un pericol pentru toată lumea
O scrisoare semnată de Conferința Națională a Medicilor Liberali din toată Franța afirmă că „Cadmiul este o bombă pentru sănătate”. Articolul din Le Monde de Stéphane Mandard este înfiorător. Mai puțin cunoscut decât plumbul, mercurul sau arsenicul, cadmiul este un metal greu clasificat drept cancerigen pentru oameni. Și este prezentă în pâine, în paste făinoase, în cartofi sau în cerealele pentru micul dejun. Acest cadmiu provine din îngrășăminte fosfatice pe care agricultura franceză le folosește de decenii. S-a infiltrat în sol, apoi în culturi, apoi în cadavre.
Karine Jacquemart: „Ceea ce este intolerabil este că suntem forțați să intrăm într-un sistem care ne expune la riscuri pentru sănătate care pot fi evitate, care nu sunt inevitabile. (…) Iar cadmiul este o dovadă în plus astăzi, din păcate, îl avem foarte frecvent, a unei contaminări care de fapt deservește doar o mână de oameni care obțin profit de pe urma acestui sistem de izolare și care este în detrimentul marii majorități a populației și al mediului. Așadar, trebuie să facem observația, să o denunțăm, iar vestea bună este că putem vedea cum putem schimba lucrurile, iar asta vreau și eu să împărtășesc.”
Ce să fac?
Pentru ea, trebuie să punem interesul general din nou în centrul ecuației și, mai presus de toate, trebuie să luptăm, investigând, denunțând, spunând „vă vedem”.
Karine Jacquemart: „Primul lucru este să ne ridicăm, ca să nu putem face asta singuri. Așadar, ne unim în asociații, facem parte și dintr-un colectiv numit colectivul Nourrir, care are peste 50 de membri, asociații de fermieri, consumatori de mediu, totul este legat. Așadar, haideți să lucrăm împreună, să sprijinim asociațiile pe care le puteți, să ne oferim voluntariat pentru cei care au nevoie, este important. Și, în plus, ne mișcăm și ne simțim mai puternici, ceea ce este adevărat. Și mai puțin singuri. Și, evident, și prin donații, atunci când puteți. Al doilea lucru este că, individual, putem face multe lucruri la scară locală, lansând lucruri, individual și colectiv. De exemplu Îmi place să văd numărul de proiecte precum magazinele alimentare sociale și solidare, experimentele în domeniul securității alimentare, precum asociația VRAC care organizează grupuri de cumpărare în cartierele defavorizate.…”
✒️
Proiecția din mai 2020: unde ne aflăm în ceea ce privește rezoluțiile, direcțiile, proiecțiile?
Cât de important este turismul pentru o țară? Care e locul și rolul turismului în contextul unei economii naționale din secolul 21?
Ce înseamnă turismul pentru o țară precum România? Ce am putea face ca să valorificăm potențialul turistic pe care România îl are?
Situația în care suntem, dar mai ales situația în care ne dorim să ajungem, impune luarea unor măsuri urgente și radicale. Nici noi, cei din industrie, nu suntem mulțumiți de performanțele obținute până acum. Noi considerăm ca această stare de relativă precaritate a turismului românesc poate și trebuie să înceteze. Putem să găsim acele soluții inteligente și resursele necesare pentru a aduce turismul pe o poziție meritată, putem să transformăm în fapt concret simpla declarație politicianistă făcută permanent în ultimii peste douăzeci de ani, potrivit căreia turismul a fost perpetuu ramura prioritară și strategică a economiei naționale a României.
Alianța Pentru Turism (APT) entitatea care a realizat din convingere și cu dedicare acest proiect, reprezintă o structură informală deschisă, constituită voluntar. Până la acest moment au aderat la acest grup de atitudine și inițiativă 18 organizații profesionale ale turismului românesc, multe alte organizații și experți exprimându-și interesul, APT fiind expresia unității, voinței și determinării întregii industrii a ospitalității în fața acestor mari amenințări și provocări cărora turismul românesc trebuie să le facă față.
S.O.S. Turismul Românesc (Soluții de Organizare și Susținere a Turismului Românesc) este un prim proiect al acestei Alianțe și reprezintă un demers unitar, coordonat și focusat pe VIITORUL TURISMULUI ROMÂNESC, un demers făcut de o singură voce puternică a întregii bresle. Este un proiect menit să demonstreze importanța acestui domeniu economic și care să aducă propuneri de relansare a acestei industrii. Cum va fi economia și viața noastră după criza medicală pe care o parcurgem depinde în primul când de noi. De fiecare dintre noi. “Noi” incluzând nu numai proprietarii, operatorii și angajații din turism, dar și turiștii, furnizorii, politicienii, funcționarii etc.
Proiectul S.O.S. Turismul Românesc are două obiective bine definite care au stat la baza întregii lucrări:
• Primul obiectiv este acela de a scoate turismul din starea critică în care se află în aceste momente extrem de dificile pe care le traversam în contextul crizei generate de epidemia de coronavirus
• Al doilea obiectiv este cel de resetare a întregii industrii a ospitalității, de poziționare pe alte
coordonate, care să țină seama de tendințele mondiale din domeniu, să ia în considerare modele internaționale de succes dar și specificitățile locale.
Pentru primul obiectiv, cei 70 de profesioniști practicieni din domeniu, alcătuind zece grupuri de lucru, au gândit un plan de 10 măsuri urgente, care să permită trecerea peste momentul critic generat de pandemie, cu pagube cât mai reduse.
Pentru resetarea întregului domeniu al turismului însă, a fost structurat un plan care conține la acest moment un număr de 50 de măsuri dedicate mai multor linii de acțiune generice: creșterii eficientei administrative, promovării, investițiilor în turism, forței de muncă și educației, digitalizării și inovării, sustenabilității în turism, dar și acțiuni orientate concret către sectoarele principale ale turismului: structuri de cazare, restaurante, facilități de recreere, tour operatori și agenții, ghizi de turism, servicii conexe și transporturi turistice.
Când să aduci bunăstare într-o țară întreagă.
✒️
Când există conștientizarea alegerii, există și libertatea de a mânca.

Nici animație, nici propagandă, pur și simplu și fără pretenții, o educație de bază incluzivă în interesul elevilor și al vieții lor viitoare de consumatori iluminați. Un cetățean responsabil care votează în fiecare zi cu furculița pentru sănătatea sa și a planetei, a tuturor ființelor vii, favorizând gustul adevărat, natural al produselor pământului.
În general, marketingul este doar marketing cu interese clare, dar pentru o viziune asupra viitorului în imaginea unei noi Românii, doar liderii de afaceri pot decide.
Deoarece educația incluzivă promovează conștientizarea calității și implicarea civică în achizițiile de zi cu zi. Întreaga economie beneficiază, dar pe termen lung, și la fel și imaginea țării.
Credem că întreaga industrie alimentară are interesul de a susține nutriția prin combinarea imaginii cu educația incluzivă privind nutriția sustenabilă. Promovarea calității înseamnă, mai presus de toate, promovarea unor companii cu adevărat angajate și nu doar greenwashing sau marketing cu sclipici.
Nu este vorba doar de un logo pe o broșură care promovează cultura gustului, ci de un discurs structurat, educativ și distractiv, cu chei de înțelegere pentru viitorii cetățeni consumatori.
Programul a fost aprobat de guvernul spaniol în 2024, deoarece Spania este o națiune recunoscută pe scară largă pentru excelența sa gastronomică, în special datorită restaurantelor El Bulli. (de 5 ori cel mai bun restaurant din lume între 2002 și 2009).
Dacă îmi permiteți, datorită experienței mele și competiției Bocuse d’Or pe care am urmărit-o și am explicat-o în presa românească din 1997, excelența unei țări se construiește zilnic, nu o dată pe an sub lumina reflectoarelor programelor naționale de televiziune.
Nu suntem o asociație sau o fundație aflată în mâinile unei nomenclaturi care pune în circulație bani lichizi pentru nevoile sale personale.
Cea mai grea parte este să le explici partenerilor că trebuie să lucreze pentru o cultură a gustului mai incluzivă și mai transparentă, asigurându-se că cetățenii nu mai sunt victime ale marketingului scandalos și lipsit de etică al mâncării nesănătoase, așa cum se întâmplă peste tot în Europa. Totuși, și în special în România, unele branduri se pot promova în școli din cauza lipsei de coloană vertebrală din lumea politică care legiferează sodomizarea muștelor de 30 de ani.
Să sperăm că, odată cu noua legislatură, vom avea miniștri care nu se vor mulțumi să copieze și să lipească reguli europene pe platformele media și vor fi la curent cu faptele și cerințele unei lumi cu adevărat mai sustenabile și mai sănătoase.
Scrisorile noastre conțin informații mai ample și mai eclectice decât comunicatele de presă care circulă în general în presa profesională Horeca și invită la o viziune care se dorește a fi mai aproape de 360° decât opiniile mulțumite de sine care au fost vândute în jurul modei sustenabilității, încercând să alcătuiască o maioneză fără liant în ultimii cincisprezece ani.