Elveția : Savoir-vivre și obiceiuri
Elveția, țara „ordinului curat”? Unii susțin că acest lucru nu mai este adevărat, dar vizitatorii care trec sunt întotdeauna impresionati de disciplina (și mașinile care se opresc pentru a permite pietonilor pe trecerile prevăzute în acest scop), precum și sensul de curățenie Elvețian.
Elvețienii sunt de asemenea punctuali. Nu ajungem târziu pentru o întâlnire profesională, iar costumul rămâne un semn de respect.
Viața practică Elveția
– Băncile: de obicei se închid la ora 16:30.
– Magazinele : se închid devreme – 18:30 în timpul săptămânii, 17h sau chiar 16h, magazinele mari se închid în fiecare joi la ora 21:00 iar cele care se deschid în zilele de duminică sunt extrem de rare: trebuie să le căutați în stațiile din marile orașe, în cartierele turistice sau în marile stații montane.
Limbi
În marile orașe elvețiene se vorbeste limba germană.
Este fiecare elvețian într-adevăr un poliglot? Nu este cu adevărat … Cu siguranță este obligatoriu să învățăm una dintre celelalte trei limbi oficiale în timpul școlarizării de bază.
Alemannics reprezintă 63,7% din populație, față de 20,4% pentru Romani și 6,5% pentru Italophones.
Romansh, o limbă romantică, este vorbită numai în Graubünden.
Bucataria
Mâncăm foarte bine în Elveția. Să recunoaștem totuși, fără a cădea în războiul naționalismelor, să mâncăm mai bine în Elveția și în Ticino vorbitor de limbă franceză decât în Elveția vorbitor de limbă germană.
Unele rețete regionale elvețiene.
– Fondue: o adevărată instituție națională; o brânză topită servită într-o oală și savurată prin împachetarea acesteia în jurul unei bucăți de pâine infipta intr-o frigaruie. Deseori este servită „jumătate și jumătate” (50% din branza gruyere si 50% din Vacherin Fribourg). Dar, uneori, și „pur vacherin” si cu bucăți de cartofi.
– Raclette: brânza topită în mod tradițional, o jumătate de roată pe un foc de bușteni (sau un gratar special) se serveste cu cartofi mici.
– Coaja de brânză: o bucată de pâine toast, acoperită cu un strat serios de brânză, cu lapte, unt, făină și un mic vin alb, tocmai topit în cuptor.
– Rösti: felie de cartofi rasiți, rumenite într-o tigaie.
– Zurichoise tocată: carnea de vită și rinichi amestecate într-un sos crem, cu vin alb și ciuperci.
– Papa Waldensian: un amestec de praz și cartofi serviți cu cârnați si varză.
– Bölletünne: tartă de ceapă cu slănină, smântână, ouă și chimen.
– Carne Graubünden sau Valois: carne de vită sărată sărată, picantă și uscată.
– Tocană din Valais: tocană de șuncă sărată și afumată cu varză, praz și cartofi.
– Malakoffs: salate gruyère fritters, unde puteți găsi și ouă, vin alb și kirsch (specialități din Vaud).
– Longeola: cârnați din carne de porc și fenicul (specialitatea cantonului din Geneva)
Ciocolată
Există aproximativ două soiuri de cacao: criollo, în principal cultivate în America de Sud, și forestero, care provine din Africa de Vest.
Ar trebui să permitem utilizarea grăsimilor vegetale (mai ieftine și mai puțin sensibile la căldură) în locul untului de cacao? Guvernul elvețian a răspuns da, care a șocat pe mulți, iar Europa a urmat exemplul.
Există 18 producători grupați în asociația Chocosuisse. Veți găsi ciocolată industrială, foarte bună, la un preț mai bun în supermarketuri. Bomboane de ciocolată Migros.
Vinuri elvețiene
Vinurile elvețiene nu sunt vinuri de pază. Exportul lor este confidențial, în principal datorită prețului lor. Majoritatea viilor sunt în Elveția de limbă franceză.
– Vinurile albe sunt adesea remarcabile. Ei provin în principal Chasselas (Elveția este una dintre puținele țări din vinificare), dar, de asemenea, Sylvaner (Johannisberg în Valais), Riesling, Pinot gri și alb, sau Chardonnay. Unele specialități din Valais nu trebuie ratate, dacă aveți șansa de a vă oferi: amina, arvina mică și humagnea albă. Geneva este cu siguranță cel mai bun „laborator” din partea inovării.
– Vinurile roșii vin în principal din gamay și pinot noir, dar și din merlot (mai ales în Ticino, puțin la Geneva). Este esențial să gustăm un vin roșu valaisan humagne sau, mai bine, dar mult mai rar, un cornalin.
Articol realizat de Patrick Pettenuzzo (ziarist freelancer)