Ingrediente
1 kg de rosii
1 kg de vinete
1 ardei verde
1 ardei rosu
1 ardei galben
1 kg de dovlecei
4 cepe mari
4 catei de usturoi
1 doza de sofran
1 legatura de patrunjel
3 gr de busuioc
10 cl de Ulei de masline
3 gr de Cimbru
3 gr de Foi de dafin
Sare, piper,
Preparare : 20 minute, Timp de gătire : 45 de minute
Pentru 10 persoane pentru o zi sau pentru 5 persoane pentru 2 zile
Un ratatouille veritabil cere multa indemanare si rabdare …. si de asemenea legumele sa fie gustoase.
Un ratatouille gatit in afara sezonului nu prea are gust.
Se prepara intotdeauna intro cantitate chiar daca se degusta cald sau rece, ca fel principal, ca garnitura pentru o carne, orez, sau peste sau chiar in omleta. Va fi mai bun reincalzit. Secretul unui bun ratatoille consta in prjirea separata a tuturor legumelor inainte de a fi gatite impreuna cu ceapa si rosiile.
Etapa 1 – Preparati mai intai de toate legumle
taiati ceapa si ardeii in cubulete de 0.5 cm
taiati vinetele si dovleceii in cubulete mari de 1 cm
puneti rosiile in apa clocotita timp de 30 de secunde – minut, puneti-le imediat in apa rece si apoi decojiti-le
Etapa 2 – Folositi o cratita din fonta.
Turnati ulei de masline si o lingura de supa de anchois si puneti ceapa la prajit. Adaugati putin cimbru. Folositi o lingura de lemn pentru a amesteca.
Imediat cand ceapa a inceput sa se prajeasca, captand o culoare galbena, se adauga rosiile decojite si zdrobite, foile de dafin, busuioc, filamentele sofran, si putin zahar pentru a taia aciditatea rosiilor.
In acest timp, intr-un alt recipient prajiti pe rand legumele fara a se colora, in urmatoarea ordine:
10 minute ardeii, 10 minute vinetele, 5 minute dovleceii. Sarati si piperati.
Pentru a amesteca folositi o lingura de lemn, iar pentru a scoate legumele folositi o paleta.
Dupa ce ati prajit de exemplu ardeii, ii scoateti cu o paleta si ii adaugati in cocotte cu ceapa si rosiile, s.a.m.d cu celelalte legume ramase.
Adaugati la sfaristul etapei de gatire patrunjel taiat fin si daca e nevoie adaugati sare si piper.
Pofta Buna !