De cand a fost creata, Saptamana Gustului – la Semaine du Goût, incita la descoperirea unei largi si posibile palete de gusturi si savori. Acest eveniment in esenta cu valori educationale, se distinge printr-o puternica mobilizare a actorilor industriei alimentare care sustin si comunica valorile unei vieti sanatoase si echilibrate.
Educarea gustului, in special in copilarie, se arata a fi cheia unei alimentatii diversificate si echilibrate pe parcursul intregii vieti. Valorile fondatoare ale Saptamanii Gustului sunt: educatia gustului, incurajarea unei alimentatii echilibrate, transmiterea cunostintelor, diversitatea gustului si savorile sale, placerea gustului, informare clara si transparenta despre alimente si originea lor.
In Romania acest eveniment a fost lansat anul trecut in data de 9 noiembrie si s-a intitulat „Ziua Gustului”. Lectiile Gustului s-au desfasurat in premiera la Scoala Centrala din Bucuresti. Pe parcursul intregii zile au participat atat elevi din clasele primare cat si din clasele de gimnaziu. Sefii bucatari Cezar Munteanu si Cristi Eremia au tinut lectii despre gust si despre ce inseamna alimentatia sanatoasa si echilibrata.
In 2011, Saptamana Gustului se va desfasura in perioada 17 – 23 octombrie, intr-o formula extinsa, evenimentl bucurandu-se de sustinerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale, Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism cuprinde tot Bucurestiul! Evenimentul va fi deschis printr-un cocktail inaugural la care sunt invitati reprezentatii ministerelor, mass-media, parteneri si invitatii lor, sefi bucatari si VIP.
Lectiile Gustului se vor tine in mai multe clase primare pentru un numar de 35 000 de elevi. Acestia vor primi o diploma si o toca de bucatar inscriptionate cu sigla Saptamana Gustului si motto-ul „Eu sunt Seful Bucatar”
Maestrul Bucatar Stefan Bercea, presedinte al Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, va mobiliza ansamblul de bucatari din asociatie pentru a tine lectii despre gust. De asemenea, in acest an sunt lansat e evenimente ca:
Mesele Gustului – ofera publicului larg o varietate de bucatarii ale timpului nostru la preturi atractive;
Chef in Campus – isi propune schim – barea prejudecatilor, aratand studentilor ca a manca bine, bun si cu un buget redus este posibil. Atelierele Gustului – initiaza marele public in a degusta diferite savori creand un moment unic si insolit de impartasire a educatiei gustului in principalele piete din Bucuresti.
Articol de Food & Bar