DE CRESCÃTORIE

În Franţa,diversitatea raselor de bovine şi ovine exprimă bogăţia pământurilor ei.

Mai mult de 25 de rase de bovine şi 30 de rase de ovine oferă consumatorilor o largă paletă.

Diversitatea raselor şi caracteristicile lor se explică prin factorii diferiţi proprii diferitelor teritorii: natura solului, înclinaţia, climatul, calitatea ierbii.

Tradiţia şi bucătăria locală, obiectivele crescătorilor sunt deopotrivă determinante.

Rasele de bovine sunt clasate în trei tipuri.

Rasele pentru carne sunt crescute exclusiv pentru calitatea cărnii lor şi cuprind rase tradiţionale:Charolaise, Limousine, Maine-Anjou, Blonde d’Aquitaine şi rasele rustice: Salers, Aubrac, Gasconne.

Rasele pentru lapte sunt crescute pentru producţia de lapte iar după reformarea lor, constituie o bună parte din carnea pentru consum.

Rasele mixte sunt de asemenea cunoscute pentru laptele şi pentru carnea lor.

Cele mai cunoscute sunt: Normande, Montbeliarde, Abondance, Tarentaise, Simmenbtal.

Carnea de vită produsă şi consumată în Franţa provine din diferite categorii de animale:

Boul:mascul castrat de aproximativ 3 ani ( 9% din producţia franceză ).
Juninca: femelă tânără care nu a avut încă viţel ( 16% din producţia franceză )
Vaca: femelă care a născut deja ( 45% din producţia franceză )
Viţelul: tânăr mascul necastrat de aproximativ 18 luni ( 30% din producţia franceză )
Taurul: mascul adult necastrat

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil