Paul BOCUSE – Restaurant du Pont de Collonges din 1965 – Collonges au Mont d’Or, 3 stele Michelin din 1965
Paul Bocuse s-a născut în Collonges-au-Mont-d’O, pe 11 februarie 1926, într-o familie de bucătari din tată în fiu începând cu secolul al XVII-lea. Acest geniu al cuptoarelor s-a născut 11 februarie 1926, într-un mic sat din apropierea oraşului Lyon. În familia lui, bucătar din tată în fiu … si Paul va urma în mod logic pasiunea familiei.
La saisprezece ani, s-a intors ca un ucenic la Claude Maret, care conducea restaurantul De La Soierie din Lyon. Este în climatul dificil al celui de-al doilea război mondial, cand este inrolat si dupa ce termina armata se introarce la pasiunea sa.
Astfel, întors la Lyon acesta învăţă si lucreaza cu Eugénie Brazier. Această perioadă este bogata în experienţă cu toate ca desi are şansa de a învăţa de la Eugénie Brazier, trece si prin cele mai dificile sarcini (muls vaci, spalat haine …) pentru a construi caracterul său în viitor de mare bucătar.
Apoi Bocuse, mereu dornic să exploreze arta culinara culinara, decide să meargă la Paris, unde a fost angajat la Gaston Richard. Aceasta il ia sub aripa sa. Bocuse observa, invata si creaza. Din 1950, el se întoarce la Lyon alaturi de prietenii sai si celebrii frați Troisgros si lucrează la restaurantul Pyramide, având ca mentori pe nimeni alții decât Fernand Point si Paul Mercier.
Tot ce are de făcut Bocuse este să lucreze din greu si a inova pentru a ridica numele său printre cele mai mari, cea ce va obține cu ușurința. În 1961, o prima recunoaştere vine atunci când a câştigat premiul pentru cel mai bun meşteşugar din Franţa. În acelaşi an a obţinut faimoasa prima stea în Ghidul Michelin, care il face sa strălucească în lumea gastronomiei. În anul următor, el a transformat hanul modest al tatălui său în restaurant şi astfel obtine cea de a doua stea Michelin. Trei ani mai târziu, la înălţimea faimei sale, i se atribuie cea de a treia stea Michelin.
Restaurantul Paul Bocuse atrage in mod constant gurmanzi şi învăţaţi culinari, care sunt în căutarea de arta, savoare, calitate, mestesug si noi arome. Cu succesul său, Bocuse a deschis alte restaurante din regiunea sa natală, toate oferind o bucatarie copioasa, de calitate si sanatoasa.
Acest Sef bucatar generos de renume mondial, îi place să spună: „cele două secretele succesului:. Calitate şi creativitate” !
În 1960, el transformă hanul-tavernă a tatălui său și obține astfel a doua stea Michelin. A treia stea obținută în 1965 încoronează munca enormă făcută de acesta.
Decorat cu medalia Légion d’Honneur în 1975 de catre Președintele Republicii, Valéry Giscard d’Estaing, la Palatul Elysée, el creează, cu această ocazie, supa de trufe V.G.E. care îl va face cu adevarat celebru în întreaga lume.
Paul Bocuse în 1989 este umit « Bucătarul Secolului » de către ghidul Gault-Millau și « Părintele Gastronomiei », iar această numire este rezultatul unei dedicări de aproape o jumătate de secol pentru meseria de bucătar.
Tot in 1989 a fondeaza „Bocuse d’Or” cel mai mare si prestigios concurs de gatit din lume.
Datorită dorinței sale de a lupta, a dat lumii un nou impuls în ceea ce privește gastronomia în general.
De aproape 50 de ani, cele 3 stele Michelin încoronează acest neostenit trap de pe glob prin care parcurge lumea înca din tinerețe. Mare observator, el știe să se inspire sau să se adapteze, fără să copieze, numeroasele descoperiri pe care acesta le face în timpul multiplelor sale călătorii. În ciuda minții sale ghidușe pe care noi am cunoscut-o, are un simț înnăscut al angajamentului și al responsabilității și știe să dea dovadă de o mare rigurozitate în meseria sa ; titlurile sale de Președinte al comitetului Meilleur Ouvrier de France și al Institutului Paul BOCUSE, pentru a nu le nomina doar pe acestea, o confirmă. Deviza sa transmite gustul lucrului bine făcut, cum îi place lui să spună : « îți trebuie atât de mult timp pentru a face ceva bine cât îți trebuie pentru a face ceva rău, deci preferăm să facem bine ! »
Este investitor, împreună cu prietenii săi Gaston LENOTRE și Roger VERGE, în cadrul grupului Disney, pentru Pavilionul Franței la Orlando, creat în 1982, care pe lângă cele 3 restaurante cuprinde și o brutărie-patiserie în cadrul căreia, fiul său, Jérôme Bocuse, se ocupă cu administrarea și gestiunea având titlul de Președinte Director General.
Este creator al prestigiosului Concurs Mondial Bocuse d’Or care în 2007 a sărbătorit 20 de ani de existență.
Filozofia sa de călător se exprimă, de asemenea, în braseriile din Lyon, în cele 4 puncte cardinale : Nord, Sud, Est Vest cât și în restaurantele Fond-Rose și Marguerite. Aceste instituții reușesc performanța de a servi mai mult de două mii de clienți pe zi. Preocupat de a diversifica ofertele, trei puncte de restaurare completeaza în mod rapid tabloul : Ouest-Express situat în două cartiere cu adevarat distincte în Lyon, la Villefranche-sur- Saône, cât și Dock Ouest, o reședința hotelierș de 43 de camere.
Proprietar al mai multor restaurante în Lyon, în afară de restaurantul cu 3 stele Michelin din Collonges au Mont d’Or, el dezvoltă la nivel internațional numeroase activități legate de numele lui. Împreună cu grupul său, este în vărful a 23 de restaurante în Franța, Elveția, Statele Unite și Japonia, deține un Institut de Gastronomie de înaltă distincție și concursul Bocuse d’Or de reputație mondială.
În fiecare zi sunt 10 000 de clienți iar într-un an 3,5 milioane de clienți care se savurează rețetele sale în lumea întreagă.
Gastronomia sa este plina de arome şi de încântare … şi mai presus de toate, evocă faimoasa supa de trufe, cel mai faimos fel de mancare, inventat special pentru Palatul Elysée. Marele bucatar francez, Paul Bocuse a pus în aplicare o bucătărie rafinată, delicioasa, dar mai presus de toate, extraordinara si copioasa.
Patrick-Pierre Pettenuzzo – Journaliste culinaire et fondateur de l’Association de La Fête du Goût/Sarbatoarea-Gustului.