Samuel LE TORRIELLEC – Restaurant L’Atelier l’art culinaire – Bucuresti –Romania
Născut în Normandia, numele exact al orașului este Cherbourg. Îi place Cherbourg pentru că este lăngă Atlantic, în nord vestul Franței. Nu e un oraș mare, nici mic, iar eu am locuit acolo pentru că tatăl lui lucra în marina militară.
A locuit în Cherbourg 10 ani, dar datorită tatălui meu am călătorit mult, în toată lumea.
Așa s-a întâmplat să locuiesca 4 ani în Tahiti, locul unde am descoperit sporturile extreme. Tot datorită tatălui sau a trebuit să se mute destul de des; a locuit în Normandia, Bretania, Toulon și în multe alte locuri.
Asta l-a făcut să fiu mai deschis către oameni, către noi culturi, către bucătării cu influențe din cele mai diverse.
Fiecare loc își are bucătăria lui cu feluri de mâncare și moduri de a găti uneori extrem de diferite. A învățat foarte multe lucruri călătorind. Este și puțin norocos pentru că adora să găteasca pește, iar când era mic nu suporta peștele. Nu știu de ce dar nu putea să-l mănânce, deși unchiul și verișorul lui sunt pescari profesioniști iar la ei în casă peștele era aliment de bază. Acum totul îi pare foarte natural, fie că e vorba de pește sau crustacee.
Bernard le Prince a fost șeful lui; un bucătar foarte talentat, care l-a influențat mult. Și el, la rândul lui, a călătorit în lumea întreagă și are o mentalitate foarte deschisă, știe să gătească aproape orice și o face cu multă personalitate.Tot de la el are și dorința de a fi cel mai bun în ceea ce face, orice ar face, sau măcar este dator să încerce. În afară de gastronomie, Chef Bernard i-a transmis pasiunea pentru patiserie. L-a învățat cum se faca pâinea, ceea ce nu e deloc puțin sau usor. A mai învățat să faca o grămadă de dulciuri și nu toți bucătarii știu să facă asta. Nici nu e nevoie să știe, pentru dulciuri există patiserii, dar faptul că știe să faca și asta îi dă confort și un soi de împlinire.
A lucrat în foarte multe restaurante și de la fiecare din ele a încercat să iau ce e mai bun. Da, asta se regăsește în principal în experiența acumulată în bucătărie, dar cel mai important este că a învățat că meseria asta nu e una solitară, bazată exclusiv pe talentul individual ci este în mare măsură și despre echipă. De asemenea a învățat cum este să ai o echipă din care să faca parte și pe care totodată să o și conduca. A lucrat în restaurante cu 3 stele Michelin, cu o stea Michelin, firme de catering, a lucrat cu multe persoane în foarte multe locuri. « Pentru a excela in meseria pe care o fac cu pasiune, e nevoie de o anume atmosferă. Cu timpul, când ai mai multă experiență, când ești tu Chef, trebuie să știi cum să lucrezi cu oamenii, cum să menții atmosfera de lucru ideală și cum să gestionezi situațiile dificile pentru a da un randament maxim ».