CONSERVAREA ALIMENTELOR
Pentru ca alimentele să se poată conserva, trebuie distruşi germenii sau microbii prin: pasteurizare sau sterilizare, sau stoparea dezvoltării lor prin scăderea temperaturii, înlăturarea umidităţii sau folosirea unui conservant.

RĂCIRE (REFRIGERARE)
Stocarea alimentelor într-un răcitor sau o cameră rece, timp de câteva zile ( durata depinde de natura alimentelor). Nu trebuie ca alimentele să fie îngramadite. Păstrăm astfel carne, legume proaspete, ouă, unt, orice produs din care vom prepara mâncare.

CONGELARE
Scăderea temperaturii între -10° si – 18°C, în funcţie de produse. Această operaţie este permisă numai serviciilor autorizate, fiind vorba de mărfuri alimentare. Durata de conservare : de la 3 la 18 luni, pentru legume, carne, peşte, unt, pâine, produse de patiserie, vânat.

CONGELARE RAPIDĂ
Scăderea rapidă a temperaturii la -40°C. Conservare între – 25 °C si – 18°C. Pentru utilizare, trebuie să ne conformăm etichetajului obligatoriu al produselor. Durata de conservare: de la 3 la 24 de luni. Un produs nu trebuie niciodată să fie recongelat. Se foloseşte pentru legume: fasole verde, mazăre, spanac, cartofi pentru prăjit, peşte pane, mâncăruri gata preparate.

DESHIDRATARE
Evaporarea apei prin uscare la soare, în cuptor, sau prin atomizarea lichidelor care sunt pulverizate într-un aer foarte cald. Procedeu foarte costisitor. Conservarea este asigurată pentru mult timp. Menţine foarte bine calităţile alimentului. Struguri uscaţi – stafide, lapte praf, supe, ingrediente pentru sos, fulgi de cartofi.

LIOFILIZARE
Deshidratare prin congelare rapidă ( – 60°C ) sub vid; sublimarea apei; trecere din stadiu solid în stadiu lichid. Procedeu foarte costisitor, dar foarte bun pentru menţinerea texturii, culorii, aromei, vitaminelor şi proteinelor. Conservare: 1 la 2 ani. Ciuperci, fulgi de cartofi, sosuri, supe

STERILIZARE
Are loc după introducerea alimentelor într-un recipient etanş; se produce distrugerea germenilor microbieni prin căldură. Data limită de utilizare este obligatorie. Conservare: 2 până la 3 ani, la temperatura ambiantă. Stocare uşoară şi practică. Produsele trebuie folosite imediat după deschiderea recipientului. Refuzaţi Întotdeauna o cutie bombată, pentru că este semn de expirare. Se pot păstra fructe, legume, sardine, ton, mâncăruri cu sos, lapte concentrat, supe…

ALTE MODURI DE CONSERVARE
Tehnicile de conservare ne permit să consumăm produsele unui anumit sezon în tot timpul anului, la preţuri…interesante.
Nu uitaţi că o temperatură cuprinsă între 20°C şi 50°C , precum şi umiditatea favorizează alterarea alimentelor.

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil