Zahărul, o placere nevinovata? Fie că este presarat peste căpşuni sau peste celebra plăcintă cu mere dulci a copilăriei noastre, este întotdeauna binevenit.

Rolul său

Zahăr este esenţial pentru corpul nostru deoarece el confera energie. Consumat intr-o cantitate insuficienta poate provoca probleme grave. Zaharul are un continut ridicat de calorii, unii îl acuză de impactul asupra obezităţii, să nu mai vorbim diabet zaharat. Cum putem şti cât zhar sa consumam ?

De fapt, ar trebui să ştim că există diferite tipuri de zahar, unele tipuri sunt naturale, unele artificiale şi toate au proprietăţi diferite.

Zahăr natural este cu siguranţă cel mai cunoscut. Produs din sfeclă de zahăr sau de trestie de zahăr, in urma rafinării acestura, care ia adus lui (datorită adăugarea de un colorant) alb imaculat, aproape cristalină, este, de asemenea, pierde minerale şi substanţe proteice.

Fructoza, de asemenea, este consumata pe scară largă. De obicei, este produsa din porumb. Avantajul său nu este neglijabil. Gustul său bogat in zahăr încurajează consumul caloric mai mic şi mai puţin. În plus, indicele glicemic mic este mai puţin dăunător pentru sănătate şi oferă o senzaţie de saţietate mai mare ca zaharoză.

Indulcitorii artificiali

Zaharina a fost descoperita in 1879, un îndulcitor acţiune extraordinară. De trei sute de ori mai gustoasa decat zaharoza. Prezenta în sucuri si chips-uri de toate tipurile, este recomandat sa se consume totuşi cu moderaţie mai ales de femeile însărcinate, deoarece poate trece cu usurinta placenta si au efecte adverse asupra fătului.

Aspartamul, descoperit în 1965, îndeplineşte criterii specifice. Inodoră, joacă un rol important ca potentiator de aroma, mai ales in combinatie cu fructele. Odata fiert, aspartamul pierde din dulceaţa lui, dar este mai „puternic” decât zaharoză.

Polioli este o familie de zahăr, cunoscut pe piata sub numele de manitol, sorbitol sau xilitol. Au avantajul de a fi saraci in calorii, comparativ cu zaharoza. De multe ori artificiali, se gasesc in mod natural in unele fructe. Ele sunt adesea folosite in guma de mestecat şi bomboane. Avantajul lor? Ei nu trec bariera digestiva şi sunt anticariogenic, omoară bacteriile, prevenind astfel aparitia cariilor dentare. Trebuie totusi consumat cu moderatie, deoarece consumat in exces, acestia au un efect laxativ.

Zaharuri specifice

Zahăr brun conţine mai multe minerale si este obtinut din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr..

5 gr de zaharoză (20 kcal) = 5 g de poliol (12,5 kcal), 25 mg de aspartam (0 kcal), 4 g de fructoza (16 kcal), 15 mg de zaharina (0 kcal)

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil