Sumac

Origine 
Turcia
 
Gust
Acrisor, deloc acid! Sumac-ul pune in valoare gustul ciupercilor salbatice (de padure). Senzatia din gura este foarte placuta atunci cand gusti de pe varful degetului aceasta pudra de un rosu aprins. Sarat, acrisor, aromat, un mic foc de artificii !

Descriere – Utilizare
Aceasta aroma isi gaseste locul perfect in bucatarie atunci cand este folosita la condimentarea tocanelor de ciuperci salbatice sau ciupercilor à la grecque.

In acelasi timp, poate fi un condiment ideal pentru mancarea de mazare sau fasole alba. Soumak-ul este un condiment indispensabil pentru ravioli armenesc « mentte » cu carne, facut cu un aluat de casa, asezat pe un platou rotund mare, asezonat cu un sos de iaurt cu usturoi.  Rezultatul ? Un Deliciu!
Salata „fattouche” nu trebuie nici ea privata de bucuria acestui condiment!

Sa nu uitam insa de calitatile estetice ale acestui condiment: Intr-o branza alba amestecata cu cateva ierburi cum ar fi un pic de schinduf, cateva seminte de chimion, sare si piper proaspat… veti descoperi reale savori originale!
In fine, sumac-ul trebuie intotdeauna sa fie nelipsit kebab-ului, frigaruilor si preparatelor din peste!

Acest condiment este foarte folosit in Asia mica, inclusiv Iran si Liban.
Sumac-ul este unul dintre componentele principale ale amestecului de condimente libaneze numit „zahtar”.