Nucsoara

Origine
Insula Banda din arhipelagul Moluques – Indonezia.
Nucsoara este considerata a fi bogatia si a altor numeroase tari, in speta Olanda. Foarte popular, acest condiment era de doua ori apreciat de fapt, coaja de nucsoara, la randu-i era la mare cautare. A fost una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind adusă în Evul mediu în Europa de către negustorii arabi, apoi olandezi și britanici. Acest condiment „doi intr-unul”, era deci sursa unor mari bogatii, iar monopolul asupra acestuia a stat la baza a numeroase conflicte!

Gust 
Nucsoare este un condiment usor spus, picant.

Descriere – Utilizare
Folosita sub forma de pulbere, nucsoara constituie secretul deliciului multor retete simple pana la elaborate. Piureul de cartofi, conopida in sos si dovleceii si cartofii gratinati capata o nota cu totul deosebita da ca adaugat un varf de nucsoara. Se foloseste cu masura in asezonarea cremelor de legume si in sosuri.  Nucsoara este ingredientul esential in bucataria marocana, cum este „ras-el-hanout.”  In bucataria franceza este regina specialitatii „gratin dauphinois”. De retinut este faptul ca nucsoara, supusa temperaturii ridicate, isi pierde din savoare, de aceea este recomandat adugarea acesteia la finalul procesului de gatit.

Calitati
Antiseptice, antiinflamatoare, linisteste crampele, stimuleaza sistemul imunitar, este antioxidanta. Are un efect calmant asupra sistemului nervos, fara a fi sedativa.

Combate stresul si starile de anxietate. Nucsoara nu trebuie consumata in exces.