Compoziţia medie a fasolei în 100 g: 
95% apă
2g glucide
0g proteine
1g lipide
50kJ aport energetic

Puţină istorie!
În Cuba, Cristofor Columb remarca bob diferit de cel cultivat în Spania. În 1528, Cabeca de Vaca îl găseşte în Florida.

În 1535, Jacques Cartier îl descoperă în livezile din Saint Laurent.

 

Săpături arheologice din Arizona şi Utah relevă că fasolea verde este cultivată în America dinainte de venirea europenilor.

Domnul „fasole verde”, un anume canonic Valeriano, botanist la timpul său, semăna boabe de fasole verde venite din Peru.

Fasolea verde soseşte în Franţa, via Italia, prin Catherine de Medicis, viitoarea soţie a lui Henric II.

Păstaia de fasole poate fi verde sau galbenă (fasole ca untul). Puţin bogată în calorii, este visul de a păstra silueta sau a slăbi câteva kilograme.
Fasolea este bogată în potasiu, magneziu, sulf, fier şi oligo-elemente şi în vitaminele A, B şi C.
Diuretică, tonică, folositoare în cazurile de calculi renali, diabet şi afecţiuni hepatice.

Fasolea trebuie mâncată proaspătă. Nu trebuie conservată prea mult timp, nu mai mult de două-trei zile la frigider. Poate fi congelată, după ce a fost spălată, curăţată de aţe, fiartă un minut în apă fierbinte, lasată la răcit şi băgată într-un săculeţ pentru congelator.

Patru calităţi : fină, foarte fină, medie şi, în sfârşit, extrafină. Pentru aceasta trebuie să fie fragedă, fără aţe, fără boabe stricate, să nu aibă nici un defect.

Metodă de preparare
Fasolea verde se fierbe în apă cu sare, după ce a fost spalată şi curăţată de aţe, dar într-un volum mic de apă pentru a nu distruge oligo-elementele şi vitaminele, pentru a nu-şi pierde gustul; trebuie fiartă cam 10 minute , pentru ca să rămână crocantă. Trebuie scursă imediat după fierbere.
Fasolea verde se fierbe în aburi. În oala sub presiune se pun trei pahare de apă şi se pune fasolea pe grila de deasupra apei, prevăzută pentru asemenea fierberi. Lăsaţi să fiarbă 5 minute după ce aţi închis vasul. Scoateţi-o exact după 5 minute de fierbere, pentru ca să rămână „al dente”.

Fasolea poate fi pregătită în diferite moduri : ca salată, ca garnitură de legume pentru orice carne sau peşte.

Iarna, fasolea congelată este foarte practică, de bună calitate; se prepară ca fasolea proaspătă şi este foarte bună.

Subscribe to newsletter

Partener strategic si sustenabil