Cofetar – Patiser

Dictionar
Romana                           Franceza
Cofetar – Patiser             Patissier

Cine sunt si cu ce se ocupa?

Munca unui cofetar este de a face dulciuri, produse de patiserie, prajituri si alte produse de cofetarie.

Care sunt îndatoririle postului?

Accepta, verifica si depoziteaza ingredientele pentru prepararea dulciurilor si calculeaza consumul acestora în functie de gramaj – face aluaturi, mixturi, cozonaci si creme, înghetata, produse semifinite si finite de cofetarie – proiecteaza si executa produse de cofetarie mai elaborate – sau vinde dulciuri clientilor. De asemenea verifica calitatea produselor si preleveaza esantioane pentru analiza de laborator – depoziteaza, prezinta si asigura prepararea si pastrarea produselor în conditii igienice.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii?

În laboratoare de cofetarie mari sau mici. Mediul de lucru presupune temperaturi înalte, mirosuri neplacute si lucrul în schimburi.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Cel mai frecvent folosite sunt mixere, teluri, recipiente, masini de tot felul pentru producerea dulciurilor, cuptoare, linii de productie, dispozitive auxiliare si unelte manuale. În particular, un cofetar trebuie sa aiba îndemânare. Ingredientele folosite includ zahar, fructe, aluat, pasta, unt, blaturi, creme, mixturi pentru înghetata etc.

De ce aveti nevoie pentru a reusi?

Absolvirea unei scoli profesionale. Aveti de asemenea nevoie de îndemânare, simt estetic, inventivitate si creativitate, sa fiti curat si precis, sa puteti diferentia mirosuri si gusturi si sa nu fiti suferiti de boli infectioase.

Sursa : ISE