Istoria în Franța

1990 – Jean-Luc Petitrenaud si CEDAL, au initiat prima zi a Gustului care a avut loc pe 15 octombrie 1990 la Place de Trocadero.  350 Sefi  Bucatari au impartasit prima lor „Lectie despre Gust” in şcolile pariziene CM1-CM2. Astfel 29% din francezi au cunoscut Ziua Gustului.

1991 – Ziua gustului devine Săptămâna Gustului. Astfel, 1200 şefi impartasesc dinou „Lecţii despre Gust”,  catre 30.000 de elevi. Aproape 500 de mari restaurante se alatura. 59% din francezi cunosc Saptamana Gustului. Sprijinită de 3000 de Sefi Bucatari, Săptămâna Gustului atinge în prezent 90 000 copii şi deschide site-ul legout.com.

De la debutul acestui minunat eveniment Ministrul Agriculturii si Ministrul Educatiei, in fiecare an, dau startul acestui program educational prin deschidrea primei lectii a gustului.

2000 – Cele mai bune festivaluri alimentare sunt enumerate iar convivialitatea de cartier este promovata.  700 iniţiatorii adera la Lecţia Gustului. Astfel, 83% din francezi cunosc Saptamana Gustului.

Un eveniment de lansare are loc si în oraşul de Ştiinţă şi Industrie. Numarul celor 5000 de Lectii de Gust este depăşit. CEDAL salută toti partenerii: Centrul de Informare al Carnii, Centrul Agricol de Concurenţă, Asociaţia Naţională a Industriilor Alimentare, Cuisine TV.

O temă unificatoare: Să ne întâlnim în jurulul Gustului. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei, Pescuitului şi Afacerilor Rurale este un partener instituţional al Săptămânii Gustului.  Evenimentul de lansare la Grădina Senatului „In jurul Gustului” salută aproape 12.000 de vizitatori care isi insusesc 86 de Lecţii despre Gust.Plasat pentru al doilea an sub patronajul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei, Pescuitului şi Afacerilor Rurale, Săptămâna Gustului ne surprinde cu tema „Să ne surprindă !”

 • În spitale cu copii bolnavi
 • În şcolile cu noi instrumente educaţionale surprinzătoare.
 • În restaurantele « Gust à la Carte », unde Sefi bucatari dezvăluie deserturile lor uimitoare.

O nouă operaţiune in toate pieţele din Franţa: „Les Toques Market”.

Un eveniment de lansare pe 9 şi 10 octombrie într-un loc simbolic: Place du Trocadero, unde mari Sefi Bucatari si tinerele talente descopera publicului larg savori surprinzătoare.

Ediţia a 16-a are un caracter militant şi o tema unificatoare, cu un simbol puternic « (R) éveillez-vous au Goût !» – « (T) reziti-va Gustul !»

Trezirea si renasterea gustului prin două inovaţii:

 • În Paris, 8 deţinători ai traditiei si al culturii franceze sunt recompensaţi în seara zilei « Talentul Gustului » la Teatrul Edouard  VII, prezidat de Yann Queffélec, ceremonie găzduită de Jean-Luc Petitrenaud.
 • În Lyon, sunt gazduite cursuri gratuite si educaţionale despre gust.
 • 6200 Lectii despre Gust, 700 de evenimente pe gustul tuturor în toata Franţa şi peste 500 de mari restaurante oferă un meniu « Gust à la Carte. »

Pentru a 17-a ediţie « Săptămâna Gustului », întreaga Franţa se mobilizeaza în jurul temei „Împreună, apărăm cauza Gustului!  Gustul este mai mult decât oricând o tema militanta, astfel Săptămâna Gustului se angajeaza sa apere aceasta cauza prin 4 acţiuni importante:

 • Lectii despre Gust catre copii din toate campusurile scolare.
 • Atragerea restaurantelor gastronomice, care isi deschid portile cu meniuri « Gust à la Carte » la preturi speciale pentru toti si pentru studenti.
 • Mobilizarea pe regiuni, initiind aproape 700 de operaţiuni în toata Franţa: cu trasee si vizite în ferme, in pieţele cu specialităţi regionale… şi cu degustări multiple.

Pentru al doilea an, 7 trofee „Talentele Gustului” sunt inmanate, la Gala premiilor, unor personalitati extraordinare care isi pun talentul si maiestria meseriei lor in serviciul Gustului.
2007 – editia 18 Saptamana Gustului, sub tema «Sarbatoarea placerii » a fost marcata de stabilirea a doua intalniri extraordinare:

 • Afterwork-ul Gustului: un moment de relaxare şi de convivialitate, „după locul de muncă” în care mari Sefi bucătari au preparat produse gustoase si de excelenţă în regiunile din centrul Franţei.
 • Lecţia de Gust Gigant: un experiment educational pe gustul a 162 de copii, înconjurati de 16 animatori profesionişti care au participat intr-un loc de prestigiu, Pavilionul Regal de la Bois de Boulogne.

2008 – „Construiti-va gustul … Gatiti!”
Acesta a fost laitmotivul « Săptămâna Gustului » :

 • Atelier de Gust la Rungis: un adevarat parcurs al Gustului in cea mai mare piaţă de produse proaspete din lume. 30 de copii ghidati de Jean-Luc Petitrenaud şi Michael Roth, bucătar-şef de la Ritz, le-au descoperit copiilor diverse pavilioane din Rungis.
 • Afterwork-ul Gustului: « un gust nou şi delicios… », 5 Sefi Bucatari europeni au vizitat marii clasici ai gastronomiei franceze în saloane Hotelului de Barrière Fouquet, o reflectare asupra « L’arte de vivre à la Française ».

2009 – A fost a 20 ediţie « Săptămâna Gustului » : aniversare a evenimentului, « Gustul pentru toţi » a marcat o revenire la elementele de bază. Acesta nu este un lux, ci o cerinţă pentru toţi, fără discriminare. Acesti 20 de ani au fost sărbătoriti în jurul mai multor elemente inca neexplorate:

 • Intalnirea a 350 de Sefi Bucătari şi artizani de produse alimentare pentru o fotografie emblematica la Place du Trocadero.  Apoi, s-au raspandit pentru a însufleţi cu lecţii despre Gust la fel ca in prima zi …
 • Inaugurarea « Străzile Gustului » şi « Pieţele Gustului », invită oaspeţii să deguste şi sa descopere o plimbare printre savorile gurmande !

„Sefi Bucatari in Campus,” Sefi Bucatari au fost invitaţi în incintele campusurilor să împărtăşească experienţa lor culinara cu elevii si studentii şi să le predea lectii „Mânca bine, bun si ieftin.”