Vinete

Vânăta (sau pătlăgea vânătă) (Solanum melongena) este o specie a genului Solanum, originară din India de sud și Sri Lanka.

Vinetele erau deja cultivate în secolul al V-lea înaintea erei noastre pe teritoriul Chinei şi al Indiei. Caravanele le-au adus până în Africa de nord, de unde împreună cu cuceritorii arabi au ajuns pe teritoriul Spaniei.

În Evul Mediu erau considerate o plantă decorativă, deoarece medicii din acea vreme considerau că vinetele provoacă febră şi atacuri de epilepsie.

Cu timpul vinetele au devenit una dintre cele mai importante legume ale bucătăriei orientale şi mediteraneene.

Fructul este o baca neteda, lucioasa, neagra-roscat sau violeta, avand dimensiuni si forme variate in functie de soi. Pulpa fructului este frageda, alb-verzui, iar la maturitate fiziologica galben-albicioasa.

Sucul vinetei are proprietati de diminuare a colesterolului.

 

Astfel, circulatia sangelui se imbunatateste, iar vanata poate fi considerata un bun aliat impotriva bolilor cardiovasculare, daca se consuma in mod regulat.

Valori nutritionale pentru 100 g de vinete:

Calorii: 35 Kcal
Valoare energetica: 147kj
Vitamin C: 1.3 mg

Vitamin E: 0.41 mg
Vit. B3: 0.600 mg
Vitamin B6: 0.086 mg
Vit. B1: 0.076 mg
Vit. B2: 0.020 mg

Carbohidrati: 8.73 g
Zaharuri: 3.20 g
Fibre: 2.5 g
Proteine: 0.83 g

Grasimi: 0.23 g

Sodiu: 1 mg
Zinc: 0.12 mg
Potasiu: 123 mg
Fier: 0.25 mg
Magnesiu: 11 mg
Cupru: 0.059 mg
Calciu: 6 mg

Vedeti reteta cu vinete !