Vârsta de aur a bucătăriei franceze (sec. XVIII)

Bucătăria îi preocupă pe bucătari dar şi pe diverşi maeştri în ale bucătăriei, care se lansează în creaţii culinare şi lasă numele lor unor noi feluri de mâncare; exemplul celebru este, desigur, Brillat-Savarin. Secolul luminilor recunoaşte, în sfârşit, gustul ca pe o calitate.

În 1786, termenul de restaurator/birtaş apărea pentru prima dată într-un text de lege, autorizându-l pe cel ce serveşte într-o încăpere. Primul birtaş era un anume „Boulanger”, care servea la birt supă cu carne, „bouillons restaurants”.

Datorăm acestei epoci unele feluri precum mâncarea de pasăre cu raci de apă dulce, stridiile fierte (calde sau gratinate), prăjiturile bouchées à la reine, piftia de pasăre, ca şi numeroase sosuri precum maioneza, sosul spaniol (bazat pe mai multe sosuri închise la culoare), sosul alb cu smântână.