Moduri de preparare

A face friptură
A prepara un aliment punându-l direct in cuptor

A găti la tigaie
A prepara un aliment cu grosime şi garnitură aromatică numită “matignon”

A gati la grătar
A expune bucăţi mici de carne direct la foc, cu ajutorul unui gratar

 

A coace în untură
A prepara alimente la foc iute, într-un recipient conţinând untură

 

 

A frige în ulei fierbinte
A prepara alimentele introducându-le în ulei încins la o temperatură ridicată

A prăji în pesmet
Sunt preparate acoperite cu brânză, coaje de pâine rasă şi unt introduse la cuptor; se numesc gratinate.
Gratinare completă când alimentul îşi colorează suprafaţa şi se reduce lichidul de preparare.
Gratinare rapidă când alimentul este acoperit doar cu pâine rasă şi stropit cu unt topit
Gratinare uşoară când este pudrat cu brânză rasă şi stropit cu unt topit

A fierbe într-un lichid
A prepara un aliment în apă, în vin, în sirop

A fierbe în vapori
A prepara alimentul în vapori de apă.
Preparare fără presiune atmosferică (aprox.100°)
Prepare la joasă presiune (112-118° )
Prepare la înaltă presiune intr-un recipient cu vapori uscati (110-122°)

A fierbe înăbuşit
A prepara alimentul până la rumenire într-un recipient acoperit

A face tocană
Se recomanda pentru alimente mici sau taiate în bucaţi mici; acestea sunt rumenite, apoi lasate sa fiarba puţin într-un lichid aromatizat, care va deveni un sos.