El Celler de Can Roca – Cel mai bun restaurant din lume

Restaurantul spaniol „El Celler de Can Roca” a fost desemnat luni seara, la Londra, cel mai bun din lume. Restaurantul fratilor Roca, in care bucatar-sef este Joan, Jordi, patiser, si Josep, somelier sef, a mai fost o data in fruntea acestui clasament, in 2013.

El Celler de Can Roca 

‘El Celler de Can Roca’ propune o bucaca” din Girona (nord-estul Spaniei), trei stele in ghidul Michelin, ii succede astfel restaurantului ‘Noma’ al lui Rene Redzepi, care functioneaza intr-un depozit maritim renovat din Copenhaga.tarie in care se amesteca traditie si modernitate, cei trei frati lucrand impreuna de 18 ani, dupa ce s-au format in micul restaurant-bar al parintilor.

Gastronomia spaniola a fost marea castigatoare a serii, cu sapte restaurante in 50 Best 2015, organizat de grupul britanic media si de organizare de evenimente William Reed. Acest ‘barometru anual al gustului gastronomic’ a dobandit o notorietate si o influenta in crestere de la lansarea sa in 2002. Cine figureaza in clasament poate fi sigur ca va avea mai multe rezervari, subliniaza organizatorii.

Clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume se bazeaza pe alegerile unui juriu de 972 de experti independenti (chefi, patroni de restaurante, autori de retete culinare si degustatori experimentati) din 27 de regiuni.

Iata care sunt cele mai bune 50 restaurante din lume in 2015:

1. El Celler de Can Roca, Girona (Spania) – Cel mai bun restaurant din lume si cel mai bun restaurant din Europa

2. Osteria Francescana, Modena (Italia)

3. Noma, Copenhagen (Danemarca)

4. Central, Lima (Peru) – Cel mai bun restaurant din America de Sud

5. Eleven Madison Park, New York (USA) – Cel mai bun restaurant din America de Nord

6. Mugaritz, San Sebastian (Spania)

7. Dinner by Heston Blumenthal, Londra (Marea Britanie)

8. Narisawa, Tokyo (Japan) – Cel mai bun restaurant din  Asia

9. D.O.M. , Sao Paulo (Brazilia)

10. Gaggan, Bangkok (Thailanda)

11. Mirazur, Menton (Franta)

12. Arpège, Paris (Franta)

13. Asador Etxebarri, Atxondo (Spania)

14. Astrid Y Gastón, Lima (Peru)

15. Steirereck, Vienna (Austria)

16. Pujol, Mexico City (Mexic)

17. Arzak, San Sebastian (Spania)

18. Le Bernardin, New York (USA)

19. Azurmendi, Larrabetzu (Spania)

20. The Ledbury, London (Marea Britanie)

21. Le Chateaubriand, Paris (Franta)

22. Nahm, Bangkok (Thailanda)

23. White Rabbit, Moscova (Rusia) – Cel mai bun NEW ENTRY

24. Ultraviolet, Shanghai (China) – NEW ENTRY

25. Fäviken, Järpen (Suedia)

26. Alinea, Chicago (USA)

27. Piazza Duomo, Alba (Italia)

28. The Test Kitchen, Cape Town (Africa de Sud) – Cel mai bun restaurant din Africa

29. Nihonryori RyuGin, Tokyo (Japonia)

30. Vendôme, Bergisch Gladbach (Germania)

31. Restaurant Frantzén, Stockholm (Suedia)

32. Attica, Melbourne (Australia) – cel mai bun restaurant in Australasia

33. Aqua, Wolfsburg (Germania)

34. Le Calandre, Rubano (Italia)

35. Quintonil, Mexico City (Mexic)

36. L’Astrance, Paris (Franta)

37. Biko, Mexico City (Mexic)

38. Amber, Hong Kong (Hong Kong)

39. Quique Dacosta, Denia (Spania)

40. Per Se, New York (USA)

41. Mani, Sao Paulo (Brazilia)

42. Tickets, Barcelona (Spain) – NEW ENTRY and Boragò, Santiago (Chile) – NEW ENTRY

44. Maido, Lima (Peru) – NEW ENTRY

45. Relae, Copenhagen (Denmark) – NEW ENTRY

46. Restaurant André, Singapore (Singapore)

47. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris (Franta)

48. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Elvetia)

49. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA) – NEW ENTRY

50. The French Laundry, Yountville (USA)

Sursa: http://foodstory.stirileprotv.ro/ – www.finedininglovers.com