Curcanul

Curcanul (Meleagris gallopavo) este pasăre de talie mare originară din America, (SUA, Mexic) care a fost adusă în Europa prin Spania acum 400 de ani.

Masculul are un colorit viu al penajului, care este negru cu reflexe metalice arămii și verzui. Capul și gâtul sunt de culoare roșie, nefiind acoperite de pene. Masculul are deasupra ciocului o cută (pliu) de piele roșie.

Un curcan adult poate atinge înălțimea de 1 m și o greutate de pana la 10-12 kg.
Femelele sunt mai mici (90 cm) cu o greutate de pana la 5 kg.

Curcanul este una dintre felurile de masa principale de Ziua Recunostintei,sarbatoare care se tine in a 4-a zi de joi din noiembrie (SUA) si in a 2-a luni din noiembrie (Canada).

In prezent se cunosc in jur de 30 de rase.

Chiar daca SUA este cel mai mare producator, in Israel consumul este cel mai ridicat pe cap de locuitor, urmand apoi SUA, Franta, Italia …. si pe locul 7 Canada.